A hét szakácsa: ZilkaZil

E heti kiemelt szakácsunk ZilkaZil, alias Ildikó ugyan vegetáriánus, de nem vallja magát bioőrültnek, csupán az egyszerű és jó dolgokért rajong. Ismerjétek meg!

Emlékszem, akkor határoztam el, hogy nem eszem többé húst, amikor egy nagymamámnál töltött családi ebéd alkalmával egy fürjet találtam a tányéromon.

ZilkaZil szakácsunk és egy kedves cicus

Noha ezt a bizonyos 5 éves kori nagy elhatározásomat sokáig megszegtem, legtöbbször azért mégis a krumplipüré alá rejtettem a megenni nem kívánt rántott húst, és ha már muszáj volt, az olyan húsételeket részesítettem előnyben, mint a bolognai vagy a fasírt.

Ezeket olvastad már?

Valahogy sosem ízlett igazán semmi, ami húsból készül. A menzás kaját hagyjuk is, ott mindig csak a sóskafőzelékért álltam kétszer sorba. De hiába volt nagymamám is remek szakácsnő, aki csodálatos ételeket készített, mindig inkább gombát vagy karfiolt akartam enni.

Szerencsére ő és az anyukám némi noszogatás után mindig inkább azt mondta: ha nem akarom megenni, amit főznek, akkor találjam ki, mit akarok, de olyan nincs, hogy mindig rántott gombát meg sajtos tésztát. Szépen megmutatták, mi van a hűtőben vagy a spájzban, és együtt főztünk valamit.

Ezeket olvastad már?

Mindig is imádtam szakácskönyveket nézegetni, fűszereket szagolgatni, és a konyhában segíteni az öcsémmel együtt, akiből azóta sikeres szakács lett, és a legremekebb alapanyagokkal dolgozik.Én ugyan csak itthon és barátoknak főzök, de nagyon fontosnak tartom a jó és változatos alapanyagok használatát.

Gyerekkorom óta nagyon ritkán ettem húst, de körülbelül 10 éve vagyok teljesen vegetáriánus. Eleinte ez csupán annyit tett, hogy szinte észrevétlenül kihagytam az étrendemből a húst. Megfelelő fehérjebevitel nélkül viszont nem lehet egészséges az ember, erre hamar rájöttem. Ezért kezdetben bizony muszáj volt utánajárni, miben mennyi akármi van, és nem megengedni magamnak, hogy állandóan tésztát vagy rizst egyek egy kis zöldséggel, mert az finom, és 30 perc alatt kész.

Ezeket olvastad már?

Rövid idő után szerencsére annyira zsigerivé vált a dolog, hogy egyáltalán nem kell ma már ilyesmivel foglalkoznom. Az embert eleve vezeti a teste, jelzi, hogy mikor mire van szüksége. A színek is segítenek, ha valami túl halvány - mert tiszta szénhidrát az egész - , valahogy adja magát, hogy beledobjak még egy kis brokkolit vagy spenótot, és máris jó.

A legfontosabb, hogy egy-egy ételem sok- és jóféle alapanyagból készüljön, bármilyen kombinációban, ami csak éppen eszembe jut. Így nagy eséllyel meglesz benne mindaz, ami kell a szervezetnek.

Ezeket olvastad már?

Ma már sokkal könnyebb egészséges ételeket enni, mint nem is olyan régen, amikor a boltokban még csak egyféle rizs, egyféle lencse és bab volt, nyáron némi paprika, paradicsom, télen meg káposzta...Ettől függetlenül továbbra is alapvetően az idényzöldségek vásárlásának híve vagyok, ezért rendszerint járok piacra. Emellett szaküzletekből, fűszerboltokból és webáruházakból szerzem be az alapanyagokat, és lehetőleg nem vásárolok készterméket, hanem magam készítek el mindent.

Egyáltalán nem vagyok egy egészségmániás bioőrült, az egyszerű és jó dolgokért rajongok csupán.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek