A hét szakácsa: Nagymama receptjei

Eheti kiemelt szakácsunk: Nagymama receptjei, alias Julcsi. 19 éves korában érintette meg a gasztronómia szele, azóta kialakította sajátos, "Julcsis" ízvilágát.

Természetesen én is, mint minden kislány, nagyon szerettem Anyukám és a Mamám körül sertepertélni a konyhában, segíteni nekik, vagy olykor csak akadályozni őket. Szerettem részt venni a főzési folyamatokban, érdekelt, mit hogyan készítünk, milyen művelet után milyen másik következik. Majd ez a vehemens érdeklődés egyszeriben csak abbamaradt, nem igazán foglalkoztam az ételekkel. Nem próbálkoztam, és nem is tanultam meg főzni egészen 19 éves koromig – akkoriban legjobb barátom a konyhában az instant kínai leves volt.

Nagymama receptjei szakács

Miután összehozott a sors a párommal, muszáj volt elkezdenem képezni magam, hiszen vajas kenyérrel és tükörtojással nem lehet senkit sem hosszú távon életben tartani. Életem első komoly fogása, melyet még nem egyedül készítettem el, a tepsiben sült, és egy barackos-sajtos csirkemell volt, amire nagyon büszke voltam, és ami kedvet adott a további kísérletezéshez, saját magam kipróbálásához. Elkezdtem hát önállóan főzőcskézni, fűszereket kóstolni, különleges ízeket párosítani… szinte minden új volt számomra. Szépen lassan aztán kialakult a saját stílusom, és mára minden ételben ott van a védjegyem, a Julcsis íz.Nagyon megszerettem a főzést, majd később a sütést is, amire párom Mamája ösztönzött a tőle kapott, kézzel írt receptes füzettel. Létre is hoztam saját, immáron több mint egy éve futó Facebook-oldalam is, ahol nap mint nap kapom az ismerősök pozitív visszajelzéseit, építő kritikáit, kedves szavait, amelyekből rengeteg energiát meríthetek.

Ezeket olvastad már?

Az ételkészítés számomra már nem a napi rutin része, hanem hobbi, kikapcsolódás. Három igazán nagy sikerre emlékszem a konyhában. Első önállóan készített ételem annyira finom lett, hogy Ember rosszullétig ette magát belőle, nem tudta abbahagyni. Nagyon boldog voltam. Bacon-ös ravioli volt egyébként. A második igazán nagy sikert az első süteményem, Mama Dobos tortája hozta, amit nem kis segítséggel ugyan, de igen finomra és szépre tudtam megalkotni.

Ezeket olvastad már?

A harmadik pedig hősies tettem volt saját életben maradásom érdekében (némi túlzással), ugyanis muszakakészítés közben kis híján sikerült felgyújtanom a lakást. Annyira megpakoltam a sütőtálat az étellel, hogy sülés közben annak leve már csak kifolyni tudott a tálból, egyenesen a gázlánghoz. Természetesen az olajos lé csak táplálta a tüzet, az pedig, hogy rá is nyitottam a sütő ajtaját, szintén nem volt nagy segítség…végül nagy nehezen eloltottam, a konyhában nem keletkezett kár, és én is egyben maradtam, de a legfontosabb, hogy a muszaka is istenire sikerült – most már tudom: a jó muszaka titka a lángoló sütőben való sütés! :)

Menüsor Julcsitól

És plusz egy: igazán örülök és nagy sikernek könyvelem el, hogy most a hét szakácsa lehetek itt, a NoSalty-n! Köszönöm szépen!

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!

Nosalty

További cikkek