A hét szakácsa: Mentesen kérem

Erna 3 évvel ezelőtt diagnosztizált inzulinrezisztenciája után kezdett el komolyan foglalkozni a sütés-főzéssel. Gyümölcsös-zöldséges sütireceptjeivel sokat segít társainak.

Mentesen kérem szakács

Előélet

Nagyon messziről indultam, ami a főzést és az egészséges étkezést illeti:

  • Gyerekkoromban a paradicsom volt az egyetlen zöldség, amit hajlandó voltam megenni.
  • Egyetemen max. egy főtt tojást voltam képes főzni (de csak ünnepnapokon).
  • Karrierem kezdetén pedig minden nap étteremben vacsoráztam, és/vagy egy olyan szoftveróriásnál dolgoztam Londonban, mely híres a dolgozóinak felszolgált gourmet ebédekről.

Ezeket olvastad már?

A fordulópont

3 éve (27 évesen) egészségügyi gondjaim akadtak. Hosszas vizsgálódás után az orvosok inzulinrezisztanciát diagnosztizáltak, és teljesen át kellett alakítanom az étkezési szokásaimat. Rendszeresen kellett ennem, és nem volt mindegy, hogy mit és mennyit. Ráadásul éppen elkezdtem edzeni életem első félmaratonjára, amihez sok energiára volt szükségem - kicsit kétségbeestem.

Ezeket olvastad már?

Mentes sütik - olykor zöldségből

Egyszer aztán bekattant valami, és kreatív kihívásként kezdtem a főzésre tekinteni. Kikísérleteztem a diétámba beillő, teljes kiőrlésű és cukormentes sütiket. Sokat olvastam, kutattam az egészséges táplálkozásról.

Együttérzés támadt bennem speciális étrendre kényszerülő sorstársaim iránt: hirtelen örömet okozott, hogy egy csokipudingomat a laktózérzékenyek is megehették, ha a kekszet koleszterinbaráttá tudtam tenni.

Ezeket olvastad már?

Ma hetente többször főzök és sütök is, ami teljesen kikapcsol a nagy szellemi terheléssel és felelősséggel járó munkám után. Mint egy meditáció :) A kedvenc kihívásom az, hogy hogyan turbózzam fel a desszerteket zöldségekkel.

Így született meg a Mentesen kérem blog, amivel szeretnék színt hozni azoknak a konyhájába, azoknak, akik speciális étrendre kényszerültek, vagy csak szimplán egészségtudatosak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?