Hat dolog, amit most azonnal selejtezz ki a kamrádból!

Mielőtt visszavonhatatlanul ellepnek miket az ünnepi tennivalók, itt az idő, hogy kiselejtezzük a kamránkból azokat a kövületeket, amik már csak a helyet foglalják.

1. Régi fűszerek

A fűszereknek sajnos megvan az a tulajdonságuk, hogy egy idő után jócskán veszítenek erejükből. Az őrölt ízesítők egy évig bírják a tárolást, míg az őröletlen magocskák két évig maradnak intenzív ízűek, szép színűek. Nem elhanyagolható az sem, hogy egyes fűszerekben előszeretettel telepednek meg molylárvák is. Érdemes átnézni a készletünket, és elkerülni azt az élményt, amikor a kis kukacokkal a karácsonyi sütés-főzés közben szembesülünk.

2. Avas olajok

A jó minőségű, hidegen préselt olajok különösen alkalmasak arra, hogy megavasodjanak, sajnos akkor is, ha bontatlan üvegben tartjuk őket. Ha hűvös helyen, fénytől védve tároljuk őket egy sötétre színezett üvegben, hosszabb ideig élvezhetjük a finom olajok természetes aromáját.

3. Rég elfeledett csemegék

Az olajos magvakat érdemes hűtőben tartani, mert vendégeket várva könnyen szembesülhetünk azzal, hogy a kamrában árválkodó vendégváró finomságok már régen megavasodtak. A chips és a sós pálcika is alkalmas arra, hogy megavasodjon, vagy egy nem jól lezárt zacskóban tárolva átvegye a környező levegő nedvességtartalmát, és kellemetlen állagúvá változzon.

4. Lejárt konzervek

A konzervek sokszor évekig bírják a gyűrődést, de nekik is lejár az idejük előbb-utóbb. Érdemes átnézni a tartós kajákból álló készletünket, és ami lejárt, azt dobjuk ki! Azt a konzervet, aminek pedig már csak kevés ideje van hátra, tegyük jól látható helyre, hogy azt használjuk fel legközelebb!

5. Darált kávé

A darált kávé sajnos alig két hétig őrzi meg frissességét. Ha fontos számunkra az, hogy finom kávét igyunk, vegyünk egy nagy levegőt, és szabaduljunk meg a kissé íztelen-szagtalan tartalékainktól. Inkább gyakrabban vegyünk kisebb mennyiséget! Gondoskodjunk arról is, hogy a kávét levegőtől elzárva tároljuk.

6. Molyos liszt és rizs

A gabonaféléket imádják a molyok, és előszeretettel nevelik fel utódaikat a kamrában álló lisztünkben. A molyok kiirtása kőkemény és sokszor reménytelen munka. Ha a lisztet jól zárható műanyag- vagy üvegedényben tároljuk, igen könnyedén kivédhetjük a molyok támadását. Ha a bolti zacskójában tároljuk a lisztet a kamrában, mindenképpen ellenőrizzük le jóval a karácsonyi sütésmaraton előtt, hogy felhasználhatóak-e még.

via TheKitchn

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek