Hát, akkor most kövezzen meg mindenki, mert margarinnal sütök

Aki arra számít, hogy most rendet teszek a margarin-vaj vitában, azt el kell hogy szomorítsam. Nálam mindkettő nyerésre áll!

Az elmúlt évek egyik állandó kérdése: vajjal vagy margarinnal főzzünk, süssünk? Én is rendszeresen keveredek olyan vitába, ahol az egyik vagy másik oldal mellett áll ki valaki nagyon határozottan. Legtöbbször a "melyik az egészségesebb"kérdése áll ilyenkor a középpontban.Én ebben nem kívánok állást foglalni, korábban megtette ezt a dietetikusunk - az ő véleményét itt olvashatjátok. Inkább arról írnék pár szót, hogy én miért tartom jó alapanyagnak mindkettőt.

Szerintem a "margarin vagy vaj" témában alapvetően egy meddő vita zajlik, egyik félnek sem lesz soha igaza, és ez talán így is van jól. Gondoljunk csak bele, ha mindenki áttérne például a vaj használatára, akkor mekkora vajhiány alakulhatna ki (korábban többször is cikkeztünkebben a témában).Arról nem is beszélve, hogy rengeteg laktózérzékeny ember él a világon, akik a növényi eredetű margarinnal mindenképp jobban járnak, mint a tejből készült vajjal, feltéve, hogy nincs benne semmilyen tejszármazék. Mindig olvassátok el milyen összetevőkből áll egy termék, hogy megbizonyosodjatok róla: valóban tejmentes!

Mi szól a margarin mellett?

Nálam leginkább a gyökerek és megszokás miatt kedvelt a margarin. Vidékről jöttem, ahol egyszerűbben elérhető volt a margarin, mint a vaj, ha egy sütit kellett sütni. Reggelire mi nem vajas kenyeret kaptunk, hanem margarinos kenyeret. A margarin íze összekapcsolódott a gyerekorommal, és ez máig meg is maradt.

via GIPHY

A hűtőmben ott van mindig egy dobozzal belőle, amit a reggeli pirítósomra kenek. Arról nem is beszélve, hogy egyes sütikben szeretem a margarinos ízt érezni, mert a gyerekkoromra emlékeztet.

Kedvenc margarinos édes sütijeim:

Mi szól a vaj mellett?

Vajat szerintem először akkor használtam, amikor néhány éve elköltöztem saját albérletbe, és elkezdtem foglalkozni komolyabban a főzéssel. Előtte beértem a margarinnal is, de be kellett látnom, hogy a vajnak is rengeteg pozitívuma van.

Fő előnye, hogy magas a zsírtartalma. A jó vaj zsíros, ami jót tesz a sütiknek és a pogácsáknak is.

Kedvenc vajas sós sütijeim:

Nem utolsó sorban pedig rá kellett jönnöm, hogy valamit igenis vajjal jobb készíteni, és nem margarinnal. Ilyen volt például az égetett tészta, amit én többször margarinnal próbáltam, de sosem lett olyan a végén a fánk, mint amikor vajjal készítettem. Tehát a választás azon múlik, hogy az adott étel, süti melyikkel lesz finomabb. Nekem ez a fontos, a többi értékelési szempontot pedig inkább másokra hagyom.

Ezeket olvastad már?

Vaj vagy margarin?

Most nem az egészséges/nem egészséges vitába szállunk be, hanem azt nézzük meg, melyiket jobb sütésre, főzésre használni.

Coook
Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek