Tuti tippek, hogy hatékonyan felvedd a harcot a rád törő falásrohamokkal

Hűtő nyitva, fél kézzel turkálsz benne. Hideg sült hús lábosból. Megvan? Most elmondjuk, hogy miért nem jó ez, és mit tehetsz ellene!

Egy stresszes nap után vagy éppen csak mert holtponton vagyunk könyörtelenül tör ránk az „ehetnék”, nőknél kiváltképp kritikusak a menstruáció előtti napok. Hazaérünk, már nyitjuk is a hűtőt, könyékig túrunk a nasis dobozban, színültig töltjük a kistányért sós mogyival. Jobbik esetben szépen megterítünk, és púposra pakoljuk a tányért sajtokkal, sonkákkal, kihagyhatatlan kolbászkarikákkal.

Ezek az epizódok amellett, hogy megterhelik a szervezetünket, jelentős mértékben hozzájárulnak testsúlyunk nem kívánt mértékű növekedéséhez. Mit tegyünk, hogy ne találjuk magunkat ebben a helyzetben?

A legjobb kezelés a megelőzés!

  • Tudatosan tartsuk magunkat a napi ötszöri étkezéshez: a főétkezések mellett tízóraizzunk és uzsonnázzunk is! Ha erre odafigyelünk, nem fogunk farkaséhesen az ebéd- és a vacsoraasztal elé ülni, és felesleges kalóriákhoz juttatni magunkat! Ha „csak” ezt betartjuk, megtettük a legfontosabb lépést, biztosítottuk szervezetünk számára a folyamatos, kiegyensúlyozott energia- és tápanyagellátást.
  • Reggelink, ebédünk, vacsoránk alappillérei legyenek az összetett szénhidrátok! Szendvicseinkhez, ebédünk köreteként fogyasszunk teljes kiőrlésű kenyeret, barna rizst, durum tésztát, bulgurt, kuszkuszt, árpát, kölest, zöldségféléket - ezek segítségével egyenletesen tarthatjuk a vércukorszintünket, azaz nem talál ránk a farkaséhség.

via GIPHY

  • Ne tartsunk otthon olyan élelmiszereket, amik kísértésbe hozhatnak minket, és pláne ne halmozzunk fel biztonsági készletet! Még a vendégek kedvéért sem!
  • Szoktassuk magunkat ahhoz, hogy lezárjuk étkezéseinket fogmosással, kiváltképp vonatkozik ez a vacsorára!
  • Foglaljuk le magunkat! A falásrohamok általában szabadidőben törnek ránk: este, otthon, amikor korlátlan idő áll rendelkezésünkre. Munka közben vagy a gyerekek ellátása mellett nem jellemző, hogy alkalom adódna ilyesmire. Tehát ezekben az időszakokban kell résen lennünk, programot szerveznünk, lefoglalni magunkat más tevékenységgel. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég, ha eltávolodunk az asztaltól, konyhától, megejtjük a fogmosást, vagy felhívunk valakit telefonon, de sétálni is szabad!
  • Készüljünk fel! A legnagyobb baj, hogy a „nagyonehetnék-időszakban" hajlamosak vagyunk azt enni, ami szembe jön, és annyit, amennyi van. Sokaknál csak az a lényeg, hogy rágcsáljanak. Emiatt jó, ha tartunk a hűtőnkben egy „zöldségelsősegély-dobozt”: ez álljon megmosott, megtisztított, gusztusosan felszeletelt nyers zöldségekből: sárgarépából, retekből, karalábéból, kígyóuborkából, kinek-kinek ízlése szerint. Az állandó készültség akkor sem vész kárba, ha elmarad az éhségroham, felhasználhatjuk a reggeli szendvicsünkhöz, saláta- vagy levesalapanyagnak.

Ha mégis ránk tör az éhség...

  • Keressük elő a hűtőből a zöldségesdobozkánkat! Jó tudni, hogy zöldsalátákból extrém mennyiségeket is elfogyaszthatunk, hiszen minimális kalória-, viszont nagy telítőértékkel rendelkeznek. Az öntetekkel azonban spórolósan bánjunk, ezek már jelentős energiahordozók!
  • Egy pohár meleg tea 1-2 szem korpás keksszel nemcsak megnyugtat, de a gyomrot is eltelíti. Kánikula idején készítsünk jeges teát édesítés nélkül vagy energiamentes édesítőszerrel.
  • Zárt maroknyi mennyiségnél ne fogyasszunk többet a diófélékből, olajos magvakból – bár egészségünk szempontjából értékesek, igen sok kalóriát hordoznak! Készítsünk diákcsemegét maroknyi diófélével és aszalt gyümölcsök helyett zöldségekkel! Garantáltan hosszabban tartó élvezetet jelentenek, hiszen a ropogós zöldségeken többet rágódunk, mint a cukros aszalékokon.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Intercom/Charlie és a csokigyár

Címlapról ajánljuk

További cikkek