"A halrudacska csirkéből készül" - elkeserítő dolgokat hisznek a gyerekek mindennapi élelmiszerekről

Döbbenetes válaszokat adtak a brit gyerekek egy átfogó kérdőívre, mely mindennapos étkezési szokásaikat vizsgálta.

A Brit Táplálkozástudományi Alapítvány (British Nutrition Foundation, BNF) friss felmérése elkeserítő eredményt hozott a gyerekek táplálkozási szokásairól.

Több mint ötezer 5-16 év közötti brit gyermekkel vették fel a tesztet 2017. április 24. és május 12. között - a dolog több mint elgondolkodtató.

Jöjjenek a legdurvább válaszok:

  • A halrudacska csirkéből készül - állította a megkérdezett 5-7 éves gyerekekötöde (18%-a).
  • A gyümölcsös gumicukrot (Fruit pastilles) a kicsik és a nagyobbak is beleszámítják a napi 5-szöri ajánlott gyümölcsfogyasztásba.
  • A 14 és 16 év közöttiek 25%-a gondolja úgy, hogy az eperdzsem is hozzájárul a napi ajánlott gyümölcsfogyasztáshoz.
  • A tészta állati eredetű - állítjaa 8 és 11 év közöttiek 13%-a.
  • Az általános iskolások 1/4-e állítja, hogy a sajt fán terem.
  • A 14 és 16 év közöttimegkérdezettekbőltízből egy szerint a paradicsom föld alatt terem, ugyanennyinek pedig fogalma sincs, hogy a répa és a krumpli viszont tényleg gyökérzöldségek.
  • A 14-16 évesek 6%-a szerint a tehenek tojják a tojást, az 5 és 7 év közöttiek 14%-a pedig úgy véli,a baconvagy a tehenek, vagy a bárányok vagy a csirkék származéka.

Negyedikek lettünk az OECD országok ranglistájában a felnőttek elhízottságának arányát tekintve.

Ezt láttad? Ez is kétségbeejtő...

Amúgy az általános iskolások több mint fele, a gimisek 67%-a vallotta be, hogy napi négynél kevesebbszer evett gyümölcsöt/zöldséget előző nap (az ajánlott a napi 5 lenne).

A 14 és 16 év közöttiek 12%-a az interjú előtti nap egyáltalán nem evett se zöldséget, se gyümölcsöt.

Az intézet természetesen aggódik, és szorgalmazza, hogy a kormánnyal karöltve hatékonyabban karolhassák fel a gyerekek egészséges étkeztetési programját, a testmozgást és a helyes étkezést.

Ezeket olvastad már?

via businessinsider

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

5 kockás abroszos óbudai vendéglő, ahol a Krúdy-nosztalgia ma is...

A Krúdy-év emlékezetes volt. 2013-ban reflektorfénybe került Óbuda vendéglátása, az ihletadó pedig az író születésének 135. és halálának 80. évfordulója volt. Ekkor még több legendás hely működött a Krúdy-negyedben: egy évre rá zárt be a Lajos utcai Régi Sipos Halászkert, aztán a Mókus Söröző, majd a Fő téri Új Sipos is. A kultikus vendéglői negyed fénye mára kissé elhalványult, pedig most is van hová mennünk, ha egy kis vendéglői nosztalgiára vágyunk. 5 jó helyet ajánlunk Óbuda szívében!

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?