Gyors, egyszerű, elegáns: spárga hollandi mártással

Spárgából sok mindent lehet készíteni, de ha szezonja van, a hollandi mártásos verziót vétek kihagyni - most egy kis sült sonkával turbóztuk fel ezt a klasszikus receptet!

A hollandi mártás eredetét elég nagy homály fedi - egyesek szerint, ahogy a neve is utal rá, eredetileg németalföldi recept, amit a franciák fejlesztettek tökélyre, míg mások szerint tősgyökeres francia termékről van szó. Sokan azon is vitatkoznak, hogy az egyik fő alapanyaga, a tojás része volt-e eredetileg, vagy a tojásmentes verzió egy sima vajmártás, aminek semmi köze a hollandihoz. Nem mintha ez változtatna azon, hogy ez a vajas-tojásos-citromos, úgynevezett anyamártás egy alapvetően egyszerű, mégis könnyen elrontható, mennyei kísérő, amivel a legegyszerűbb ételt is feldobhatjuk.

A spárga serrano sonkával és hollandi mártással receptjét itt találod

Nagyon jól megy például halakhoz, mi most mégis egy klasszikus kísérőjével, a spárgával hoztuk nektek.

A spárga most amolyan sztárzöldség lett - nem emlékszem, hogy húsz éve kapható lett volna, de ez persze koránt sem jelenti azt, hogy hanyagolnunk kéne, sőt! A zöldségek királynőjének utánozhatatlanul friss, zöldes, harsanó, nem túl tolakodó íze van - éppen ezért illik hozzá annyira a kalóriabombának is beillő vajas-tojássárgás mártás.

A spárga serrano sonkával és hollandi mártással receptjét itt találod

Bár a hollandi mártásos spárgát általában cukros vízben főtt vagy blansírozott spárgával kínálják, nekem az idei szezonban a tíz perc alatt meggrillezett verzió a kedvencem, amihez remekül megy a roppanósra sült, hajszálvékony spanyol sonka. Ha a hollandi mártásra egyszer ráéreztünk - aki készített már házi majonézt, annak nem kell aggódnia, biztosan menni fog - , már csak egy dologgal ronthatjuk el, a spárgavásárlással. A spárga-hollandi kombinációt még variálhatjuk sós palacsintával, posírozott tojással, de a füstölt lazaccal is nagyon jóban lesznek.

A spárga hollandi mártással és serrano sonkával receptjét itt találod

Bár pár éve még a nagyobb piacokon is úgy kellett levadászni, ma már a kisebb boltokban is előfordul. Fontos azonban tudni, hogy a spárga nagyon kevés ideig bírja - ha pedig nem friss, akkor nincs az a tökéletes recept, amivel működne. Vásárláskor mindig nézzük meg alaposan: ha a spárga - mindegy, hogy fehér vagy zöld - hajlékony, a vége kicsit száraz, érdes, inkább válasszunk más vacsorát. csak akkor vegyük meg, ha még nehezen hajlik, mivel ilyenkor lehet gyorsan elpattintani a végét előkészítéskor, a vágás mentén pedig láthatóan nedves.

A spárga serrano sonkával és hollandi mártással receptjért ide kattints

Amíg a hollandi mártást keverjük, a sonkába tekert spárgáink pont elkészülnek a sütőben vagy grillen. Hogy kenyeret vagy gőzölt újkrumplit kínálunk hozzá, az csak rajtunk múlik - de egy pohár száraz fehérbort mindenképp adjunk hozzá kísérőnek!

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?