Gyerekkorunk kedvenc édességei

Nem kell ahhoz nagymamának lenni, hogy az ember lánya jól süssön, de biztos van egy gén, ami a nagyszülővé válás után aktivizálódik - vagy mitől a legjobb szakácsok a nagyik?

Nem hinném, hogy van igazi "nagymamasüti", vagyis olyan desszert, amit csak a nagyik tudnak elkészíteni, valamiért mégis használjuk ezt a fogalmat. Általában minden olyan süteményre, ami bonyolult, sokáig tart, tapasztalatot igényel, vagy aminek már senki sem emlékszik a receptjére. Megpróbáltunk összeszedni öt sütit, amire a legjobban illik a fenti leírás!

Aranygaluska

Nem, a kelt tészta egyáltalán nem bonyolult. Aki viszont nem jártas az élesztőhasználatban, annak meggyűlhet vele a gondja. Aki gyakran dolgozik vele, tudja, hogy máshogy működik kalácsnál, piténél és az aranygaluskánál - ahhoz pedig, hogy ezt kitapasztaljuk, gyakori készítés szükségeltetik. Mivel azonban a kelt tészták időigényesek, egyre kevésbé dolgozunk velük. Nem csoda, hogy olyan, alapvetően nem túl komplikált receptek, mint az aranygaluska is kifognak rajtunk néha, és ilyenkor aztán óhatatlanul eszünkbe jut a nagyi, aki olyan finomat készített.

Gombóc

Ha egyszer sikerült a szilvás vagy barackos gombócunk, netán a nudlink, onnantól már könnyű dolgunk van. Van persze egy technikája, amit el kell kapnunk - fele annyi liszt, mint amennyi burgonya - mégse hiszem, hogy ez a fő oka annak, hogy ritkán készítünk gombócot. Egyszerűen kicsit kikopott a divatból, hiszen desszertnek túl nehéz, a mai háztartásokban pedig egyre ritkább a tartalmas leves, desszert-második, aminek a gombóc oszlopos tagja volt. Én sem mondom, hogy az én konyhámban hetente készül, de évi egyszer álljunk neki akkor is, ha még nem vagyunk nagymamák.

Fánk

Aminek most még szezonja is van. De hát, az olajban sütés sem nagyon menő manapság - nem csoda, hiszen nem túl egészséges, ráadásul a lakást is két napig kell szellőztetni utána. Ha mégis nekiállunk a fánknak, igyekszünk valamilyen egyszerű, gyors, esetleg olajat nem igénylő receptet használni. Ezek a receptek szuperek, de semmi csoda nincs benne, ha ezek után nosztalgiát érzünk egy olyan fánk után, ami miatt a nagymama esetleg külön befűtötte a konyhát, ami olajban, esetleg zsírban sült, és házi baracklekvár járt hozzá.

Hájas tészta

Semmi kétség, egy 8-10 órában dolgozó nő nem fog csak úgy nekiállni egy sütinek, aminek az elkészítési ideje nettó 4 óra. Arról nem beszélve, hogy a rendes fodros háj beszerzése sem annyira egyszerű ma, mint ötven éve, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy nem úgy kerülünk a konyhába, hogy ismerjük a hájkaparás technikáját. Szegény hájas nem igazán népszerű, mindenki csak enni szereti, az elkészítés örömeiről sokszor már az előző generáció is lemondott. Jó hír, hogy ezt is meg lehet tanulni, és ez is az a kategória, ami évente egyszer azért belefér!

A soklaposok

Gyűjtő fogalom, legyen zserbó, hatlapos, mézes krémes vagy flódni, mindenképpen kell a gyakorlat - vagy egy nagyon szuper recept - ahhoz, hogy mindig ugyanolyan jó legyen, ezt is rendszeresen kell gyakorolni. Nemcsak a receptet kell jól ismerni, de azt is tudni kell, hogyan működik az ember sütője - régen sokszor 50 évig használták ugyanazt, nem csoda, ha kiismerték - és hogy honnan vegyük azt az alapanyagot, amiből pont tökéletes lett. De hát, mint mindent, ezt is be lehet gyakorolni.

A fenti példák csak egy egészen kicsi szeletkéje a rengeteg nagymamás receptnek, a teljesség igénye nélkül, hiszen rengeteg példa van arra is, hogy egy egyszerű gyümölcsös piskóta volt "a" nagyi sütije. A nosztalgia, a gondatlan gyerekkor mindenesetre biztosan belejátszik. Nektek melyik volt a kedvenc sütitek a nagymamától?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek