Görög fetás cukkinifasírt a kertből

A kerti sütésnek és főzésnek most van itt az ideje - ez a görög fetás cukkinifasírt eredetileg olajban készül, de kerti grillen is tökéletesen elkészíthető!

Kolokiftokethedes. Ez az egyszerű görög neve az olajban sült fetás cukkinilepénynek. Anno Görögországban nagyon ízlett, és nem, nem magamtól emlékszem a nevére, utánakerestem. A reszelt cukkiniból, fetából és friss fűszerekből gyúrt, olajban sütött kis lepénykék még a nyári melegben is nagyon ízlettek - igaz, nem nekem kellett elkészíteni őket.

görög fetás cukkinilepény receptjét itt találjátok

A múlt hetimicsezéskapcsán jutott eszembe, hogy mi a fasírtot is olajban sütjük, míg a legtöbb körülöttünk lévő országban grillen sütik a darált húsos keveréket - miért ne lehetne bármelyik sütőben vagy olajban sütött zöldséglepényt a kerti grillen elkészíteni?

Valójában már régen kerülöm az olajat, ha lehet, de a nagy kedvencnek számító zöldségfasírtokat még soha nem jutott eszembe kint a kertben megsütni - valószínűleg azért, mert kicsit aggódtam tőle, hogy a massza vagy nem sül át eléggé, vagy egyszerűen lefolyik a rácsról, és tönkreteszi nemcsak a vacsorát, de még a grillt is.

A görög fetás cukkinilepény receptjéért ide kattints

Múlt héten kaptam egy óriási kerti cukkinit, aminek a feléből hideg leves készült, a másik felét mustrálgatva eszembe jutott a roppanós, tzatzikival tunkolható görög zöldségfasírt, meg az is, hogy ahhoz olaj kellene. Mivel este úgyis kerti sütés készült, gondoltam, ideje kipróbálni, működik-e így is. A masszát a szokásosnál jobban pürésítettem, kicsivel keményebbre készítettem, a pogácsákat pedig laposabbra gyúrtam, a biztonság kedvéért pedig odakészítettem egy alufólia grilltálcát is.

Az óvintézkedésekre azért volt szükség, mert egy sütő forróságától vagy az olaj hirtelen hőjétől a nyers fasírt hamar összeáll, de egy átlag kerti vagy teraszra kipakolt grill nem feltétlenül tudja hozni ugyanazt a hőfokot, így vagy egy összefüggő felületre van szükségünk, ha a szépen formázott fasírtok elkezdenének "barbapapásodni" vagy egy szokásosnál szilárdabb anyagra, ami akkor sem folyik szét, ha rácsra tesszük.

A görög fetás cukkinilepény receptjét itt találod

Végül nem lett semmi baj - annyi volt a trükk, hogy fél órával tovább hagytam állni a bekevert masszát, a plusz turmixolás pedig tett róla, hogy teljesen homogén legyen, és ne essen darabokra fordításkor se. Úgyhogy ha vágytok egy kis változatosságra, készítsétek el a görög cukkinifasírtot - vagy más kedvenc zöldséglepénykéteket - a kerti grillen!

Ez is érdekelhet!

Fasírt, ahogy a szomszédoknál készül!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!