Fűszerek, amelyek mindig legyenek a polcodon

Nem egy esetben azért hiúsul meg a főzés, mert útközben rájövünk, hogy nincs otthon olyan fűszerünk, amit a recept megkíván. Lista azokról, amik mindig legyenek a kamrában!

Az, hogy valaki milyen ételeket készít legszívesebben, nagyjából eldönti, milyen fűszereket tart otthon. Aki csak és kizárólag magyaros ételeket kíván, valószínűleg nem tart otthon kaffirlime-levelet, aki pedig él hal a japán konyháért, annak nincs feltétlenül raktáron provance-i fűszerkeverék. De ha szívesen játszunk az ízekkel, és nem akarunk leragadni egyetlen konyhánál - és a legtöbben azért így főzünk - , érdemes többfajta fűszert otthon tartani, hogy ne fordulhasson velünk elő, hogy fűszerhiány miatt nem tudunk elkészíteni egy random kiválasztott receptet.

Az alapdarabok

Só, bors, fűszerpaprika nyilván mindenkinél van otthon, de nem mindegy, hogy milyen. Sóból érdemes legalább két fajtát tartani, egy finom őrlésű tengerit, az asztalhoz és az egyszerű fűszerezéshez, valamint egy nagyszeműt, ami remek szolgálatot nyújt sóban sütéskor, vagy bizonyos péksüteményeknél. Borsból felejtsük el az őrültet - vegyünk szemeset, meg egy jó borsőrlőt. A szemes bors sokkal tovább megtartja az aromáját, és kevesebb is kell belőle, mint az őröltből. Ha pénztárcánk engedi, jó ha van otthon színes vagy rózsaborsunk - feldobhatjuk vele az ételeinket. Fűszerpaprikából egyszerre inkább kisebb adagokat vegyünk, mert hamar elveszítik az aromájukat és a színűket, különösen mert iszonyú nehéz jó minőségű fűszerpaprikát levadászni. A fokhagyma és a vöröshagyma a zöldséges kosárban legyen, ne por vagy krém formájában a hűtőben vagy a polcon - ezeket felejtsd el!

A klasszikusok

Babérlevél nélkül nincs élet, ez világos. Köménymag is jó, ha van otthon, természetesen ebből sem az őrölt verzió. Szerecsendióból szintén egészet érdemes venni, aztán reszeljük le.

A zöldek

Bazsalikom, oregánó, kakukkfű, rozmaring, majoránna - ezek az alapvető zöldfűszerek, amelyeknek mindig kéne otthon lenni. Ha tehetjük, legyen otthon belőle friss! Az egyetlen babrás növény közülük a bazsalikom, a többit akár egy pici virágládában is átteleltethetjük a gangon vagy fedett teraszon, ahol nem fagy. Ha pedig nem készítünk heti rendszerességgel házi pestót, egy bokor bazsalikom a legtöbb konyhaablakba befér. A friss fűszerekkel ugyanaz a helyzet, mint a szemes borssal - ezerszer intenzívebb az ízük. Ráadásul gyakorlatilag a végtelenségig kitartanak, így spórolhatunk is. Azt meg már meg sem említem, milyen bosszantó tud lenni, mikor valami, amibe minden alapanyagot beletettünk, azért lesz ízetlen, mert a benne lévő fűszer elvesztette az erejét. Szóval a zöld akkor az igazi, ha friss!

A keletiek

Ebből nyugodtan tankolhatunk porokat, más formában ugyanis elég nehéz hozzájutni. Ha egy picit is izgat minket az indiai konyha, tartsunk otthon legalább egyfajta fűszerkeveréket, például garam masalát és valamilyen curryt. A kardamom nemcsak az indiai konyhában, hanem különböző édességekhez is felhasználható, őrölt kurkumával pedig csodaszép sárga színt adhatunk az ételeinkhez akkor is, ha nem akarjuk a curry jellegzetes ízét érezni. Az indiain kívül más konyhák is bőven használják a gyömbért, de itt jegyezném meg, hogy ebből is legyen otthon mindig. Természetesen nem a por, hanem a friss verzió. Nem túl drága, az íze utánozhatatlanul jobb, mint a poré, és ha aggódunk, hogy tönkremegy, mindig készíthetünk belőle teát. Az közel-keleti fűszerek közül igazi alapdarab a római kömény, de nem árt, ha van otthon korianderünk is. Chilit ugyanúgy használnak, mint a távol-keleti vagy a dél-amerikai konyhák, ha szeretjük a kissé csípős ízeket, szárított vagy őrölt formában, de ne felejtsük ki a chilipaprikát sem.

Az édesek

Nemcsak akkor jön jól a fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, ha sütni akarunk, ezek a fűszerek rengeteg étel esetében nyújtanak jó szolgálatot. Mindegyikből érdemes darabosat, és ebben az esetben őröltet is tartani, hiszen sütemények tésztájába ebben a formában szükségesek. Ha kedveljük a krémeket, akkor legyen otthon egész vanília is - egészen más íze van, mint az aromának vagy az ízesített cukornak.

Bármennyi fűszert is tartunk otthon, ne feledjük, hogy jó ételt csak minőségi, aromás fűszerrel lehet készíteni - félévente egyszer nézzük át a fűszerpolcot, nem járt-e le valami. Ha újat veszünk, csak akkor bontsuk fel, ha az előző végleg elfogyott, így elkerülhetjük, hogy a fűszeres doboz alján lévő öreg fűszer elrontsa az ételünket.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?