Figyu, most megmutatom én, hogyan tervezem meg a heti főzéseket

Sok idegeskedést, kapkodást, és nem utolsó sorban pénzt tudsz megspórolni azzal, hogy ha előre megtervezed, hogy mikor mit fogsz főzni. Mondom, hogy csináld!

Amióta napi 8 órás munkarendben dolgozom, hétfőtől péntekig, kevesebb időm marad főzni. Este 6 után, amikor végzek az irodában, és fáradtan, gondolatokkal tele bolyongok haza a 4-6-os villamoson, a legkevésbé hiányzik az, hogy még azon is agyalnom kelljen, hogy akkor mégis mit fogok enni, ha hazaérek.

Szerintem sokan vagyunk ezzel, így tök szuper, ha már egy héttel előre megvan, hogy mikor mit fogsz főzni.

Kifejlesztettem egy rendszert arra, hogy ne kelljen ezen törni a fejem -szimplán csak elengedem magam, és így minden gond és idegeskedés nélkül van kaja az asztalon.

Mielőtt belekezdesz a heti menü tervezésébe, fontos, hogy végiggondolj néhány lényeges kérdést:

1. Hány főzést akarok betervezni?

A kezdő tervezők kezdjék először csak a vacsorákkal, az talán egyszerűbb, és az elején nem igényel annyi fejtörést. Mielőtt nekikezdenél, ülj le, és gondold végig: milyen programjaid lesznek a héten. Egy hosszú nap után, este tizenegykor hazaesve már nem az igazi még pár órát főzéssel tölteni.

2. Milyen típusú ételeket akarok?

Érdemes végiggondolni, hogy akkor mikortól kezded el az új diétádat, a fogyókúrát vagy az újévi fogadalmad. Nálam ez általában mindig a következő hét hétfő. Aki diétát szeretne csinálni, annak érdemes lehet elgondolkozni, milyen ételeket szabad enni, aki meg vendégeket vár, annak jó ötlet végigvenni, hogy a vacsoravendégek közül ki nem eszik tücsköt-békát.

3. Mi lesz a B-terv?

Sajnos a kedvünket nem tudjuk előre megtervezni, így bármikor becsúszhat a gikszer, hogy igazából bazira nincs kedved órákig a tűzhely felett állni. Ilyenkor jó, ha van egy B-terved: egy fagyasztóból kikapott cumó, vagy a kedvenc pizzázód telefonszáma.

Ha ezeket a kérdéseket alaposan végiggondoltad, akkor már bele is vetheted magad a jövő heti kajatervezésbe! DE! Mielőtt bármit is csinálnál, vegyél magadhoz nasit, piát, mert bizony ez nem lesz (mindig) egyszerű.

Szóval, ha a pohár borral vagy a fröccsel megvagy, akkor leülhetsz a kényelmes kanapédra, és körbeépítheted magad a kedvenc szakácskönyveiddel.

Én úgy szoktam kezdeni, hogy először megnézem, hogy melyek azok a napok, amikor nem érek rá, vagy előre tudom, hogy nem lesz kedvem főzni -amikor a barátaimmal találkozom, vagy sokáig dolgozom.

Mivel én egyfolytában receptoldalakat, gasztro blogokat, vagy épp a Nosaltyt böngészem, rendszeresen elmentem azokat a recepteket, amik felkeltik az érdeklődésem, így néha csak a könyvjelzőim között böngészgetve írom meg a heti tervet.

Ide kattintva megtudod nézni a Nosalty heti menü ajánlatait!

Nem kell, hogy egyedül csináld!

Vond be a párod, vagy az egész családot. De egy dologra a figyelj, a legrosszabb kérdés, amit feltehetsz, az, hogy „mit főzzek?”. Senki nem tudja eldönteni helyetted, hogy mit szeretnél főzni, így a legjobb, ha választási lehetőséget adsz nekik: mondj nekik két alternatívát, és válasszák ki ők. Aztán még mindig lehet rájuk fogni, ha épp nem úgy sikerült.

Kísérletezz!

A legjobb módja, hogy fenntartsd a főzés élvezetét, ha kipróbálsz mindig valami újdonságot: új recepteket, ismeretlen alapanyagokat.

Én tematizálom a napokat:

  • új recept hétfő,
  • maradékevő kedd,
  • főzelékes szerda (Ez rendszeres. Komolyan!),
  • sütisütős csütörtök,
  • hétvégére főzős péntek,
  • reggelis szombat,

...stb. Ez tényleg csak rád van bízva, szerintem tök klassz buli, és akár a barátaid is áthívhatod!

A legjobb ebben az egészben, hogy ez csak egy terv, így bármikor eltérhetsz tőle: lehetsz éppen spontán vagy lusta. Ha nem jön össze az aznapi terv, nem kell pánikolni, egy tészta, tojás vagy egy szendvics mindig jó megoldás, a lényeg, hogy a félrelépések ellenére is fenn tud tartani ezt a szokást.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek