Fél tonna kétes minőségű húst foglalt le a Nébih egy budapesti luxuspiacon

Fél tonna jelöletlen, rosszul lefagyasztott, lejárt szavatossági idejű különleges, luxus árfekvésű húst foglalt le a Nébih a Budapest V. kerületi Hold utcai vásárcsarnokban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy budapesti vásárcsarnok egyik húsboltjában tartott ellenőrzés során mintegy fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglalt le múlt héten. A termékeket megsemmisíttették, a vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást sem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak.

Az akció során az üzletben és annak raktárában összesen 460 kilogramm jelöletlen, valamint a helyszínen tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le.

A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni. A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, Trichinellára nem vizsgált vaddisznóhús.

A hatóság elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. Az eljárás folyamatban van, az üzlet milliós nagyságrendű bírságra számíthat. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a „jogsértés listán”.

A trichinellózisról

A trichinellózist szabad szemmel nem látható féregélősködők okozzák. Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy abból készült nem hőkezelt húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerülnek be. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.

A betegség megelőzése érdekében kötelező valamennyi fogékony állat közfogyasztásra kerülő húsának trichinellózisra irányú vizsgálata.

via nébih, index, coverfotó: index)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek