Ezeket süti és főzi Katharosz az ünnepekre - készüljünk vele a karácsonyra

Az adventi időszakban néhány szakácsunk meséli el, hogy néz ki náluk az ünnepi készülődés. Most Katharosz mesélt nekünk arról, hogyan várják ők a karácsonyt.

Örömmel teszek eleget a felkérésnek, és szívesen osztom meg az ünnepi készülődésemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. A karácsony nálunk gasztronómiai szempontból is kiemelt ünnep, így mindig ügyelek rá, hogy időben átgondoljam, mit mikorra és milyen mennyiségben fogok elkészíteni.

Ételeim minőségével és változatosságával mind a családom, mind pedig a vendégeink tetszését igyekszem maximálisan elnyerni. Mivel a sütés-főzés nálunk az ünnep elmaradhatatlan kelléke, így november végére általában összeáll a fejemben a karácsonyi menüsor, majd ezt követően látok neki a hozzávalók beszerzéséhez.

Hogy mi minden kerül majd idén az ünnepi asztalra? Felsorolok néhányat a finomságok közül!

A klasszikus halászlé és az azt kísérő rántott hal, az elmaradhatatlan töltött káposzta, a különféle sültek, saláták és húslevesek adják a főételek nagy részét.

Főételek Katharosztól karácsonyra:

A falatka aprósütemények, a mákos és diós bejgli, a mandulás gyümölcskenyér, a minilinzerek, a zserbógolyó és a gesztenyekocka édesítik a hangulatot.

Édességek Katharosztól:

Míg az olyan sós sütemények, mint a sajtos rúd és a borzas papucs, gondoskodnak róla, hogy a vendégekkel való beszélgetések közben is legyen megfelelő ropogtatni való.

A sütés-főzésnek nagyjából másfél héttel karácsony előtt kezdek neki, és egészen szilveszter napjáig végigkíséri az ünnepeket. Majd elfelejtettem: nálunk jó hagyománya van a bólé készítésének is, amit bő 2-3 héttel az év vége előtt szokásom összeállítani.

Katharosz sós finomságaiból:

Ami teljessé teszi az ünnepi hangulatot számomra, az a lakás feldíszítése színes égőkkel, fenyőágakkal, illatos gyertyákkal, figurákkal, lógó csecsebesékkel és sok minden mással. Ezek adják a tökéletes ünnepi élményt, így nemcsak ízekben, de otthonom látványában is megadom a karácsonynak járó tiszteletet. A dekorálást már az adventi időszakban kezdem, és szenteste nyeri el végleges, meghitt formáját.

Remélem, a fenti sorokat olvasva más is kedvet kap ahhoz, hogy ízekben gazdaggá tegye a karácsonyt önmaga és családja számára!

Üdvözlettel,Katharosz

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!