Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ezek voltak a kedvenc retró ételeink a ’80-as években

A ’80-as évek fasírozottja, betűtésztás paradicsomlevese és brassóija páratlanok voltak a maguk nemében, ráadásul ezek az ételek még a rendszerváltást is túlélték.

Ünnepnapokon az Alföldi porcelán étkészletből, hétköznapokon pedig kék csíkos menzás tányérokról falatoztuk a mai napig felejthetetlen paprikás csirkét és a brassóit. A retró ételek koronázatlan királyait nemcsak a nosztalgia miatt imádjuk még ma is, hanem mert valóban finomak!

Brassói

Áldjuk annak a nevét annak, aki a brassóit megalkotta, azonban kilétét nem is olyan egyszerű meghatározni. Van, aki Gróf Nándor vasúti szakácsnak tulajdonítja, aki 1948-ban, a Budapest–Brassó közötti járaton készítette el, de Dózsa György mesterszakács egy 19. századi szakácskönyvre hivatkozva állítja, hogy Brassóból származik az étel. A brassóit Papp Endre is magáénak vallja: elmondása szerint egy versenyre készítette el 1950-ben. Bármi is az igazság, maga az étek egyszerű, mint a faék, de a hagymás-fűszeres krumpli és hús kombináció ropogós savanyú uborkával olyan maradandó élményt okozott a vasfüggöny mögött, aminek még ma is a rabjai vagyunk.

Csirkepaprikás nokedlivel

Az örök klasszikus, a magyar konyha remeke, a hungarikumok hungarikuma a csirkepaprikás jó öreg nokedlivel és tejföllel. A fűszerpaprikás, borsos, hagymás paprikás csirke eredetileg a pásztorok étele volt a 18. században, de a nemesek körében is hódított. Sikere a mai napig tart, és az egyik legismertebb nemzeti ételünk: túlélte az osztrák hódításokat, magába bolondította a német és a szovjet katonákat is, és a rendszerváltás sem törölhette el. Jöhet szél, eshet hó, a csirkepaprikás stabilan tartja a helyét a magyar gasztronómia fellegvárában.

Fasírozott

A fasírt, vagy fasírozott igazi multifunkciós retró étel: ha épp nem petrezselymes krumpli kísérte főételként, akkor a ’80-as évek magyar hamburgerének másnapos húspogácsájának szerepét töltötte be. A tojással és vizes zsemlével összegyúrt fűszeres darált hús íze frissen volt a legjobb, de a sütést követő napon is feltámadt: gyerekkorunkban a hűtőből kivéve, zsemlébe téve tízóraira vittük magunkkal az iskolába. Nem szabad elfelejtenünk az egyben sült fasírtot sem, vagyis a tojással megbolondított Stefánia szelet, amit anyáink jellemzően őzgerincben sütöttek pirosra.

Gyümölcsszósz főtt hússal

Az édes gyümölcsszósz főtt hússal tipikus menzai koszt a ’80-as évekből, és igen megosztó volt az éhes gyerekek körében.

A főtt hús mellé tálalt gyümölcsszósz sokszor csomós maradt, tekintve a konyhás nénik nem keverték el benne a habarást, és emlékeink szerint a hús sem volt a legsoványabb.

Az egész mellé natúr, sótlan főtt krumplit tálaltak, de még így is a burgonya volt a fogás legehetőbb része. Néha nagyi is elkészítette otthon ezt az ételt, és egészen más dimenziókba emelte, szerethetővé tette ezt a fura kombinációjú kosztot. Te is megteheted, például ezzel a recepttel:

Paradicsomleves betűtésztával

Lássuk be, betűtésztával – és rengeteg cukorral – gyerekként minden finomabb volt, még a paradicsomleves is! A paradicsomlevest mi magyarok a 17. századtól kezdve ismerjük, azonban a gyerekekkel megkedveltetni nem mindig volt egyszerű feladat.

A ’80-as években azonban megérkeztek az elfoglalt anyák, háziasszonyok mentőöve és egyben a gasztronómia ellen elkövetett egyik legnagyobb bűncselekmény: a zacskós betűtésztás levesporok.

Még a húslevest imitáló levesporokban is betűtészta volt, de a hamisítatlan, az igazi betűtésztás levesek origója, gyermeki szívünk közepe örökre a paradicsomleves marad. Addig nem nyugodtunk, amíg ki nem raktunk valamilyen szót a tányér szélére a kanállal, így rendszerint a leves kihűlt, és hidegen kanalaztuk befelé.

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kemiandi
kemiandi Wed, 2018-05-16 16:07

És a piskóta csokiöntettel? Az az igazi, békebeli recept megvan valakinek?

Rixi
Rixi Sat, 2018-05-19 16:18

Már ezer éve keresem, feltúrtam érte a netet, kérdezősködtem fórumokon, de nincs sehol. Pedig nem lehetett egy nagy valami, lévén olcsón kellett kihozni.
De olyan mint a Szent Grál......

profisale
profisale Tue, 2018-05-15 18:21

Azért ennél több is volt: pl: kelkáposzta főzelék fasírttal, finomfőzelék, sárgarépa főzelék, birsalma kompót, grízes tészta megyszósszal, a főtt hús szósszal leginkább marhahúsból készült, tejleves,köszméte (-leves, -szósz),sütemények: Berliner, Rigó Jancsi , Nőiszeszély, Habroló, Kókusztekercs,Máglyarakás, Mézes zserbó, Katiszelet, stb. (Inkább ki kellene adni egy komplett retro szakácskönyvet!).