Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ez a körtebefőtt pont annyi idős, mint a gazdája: 74 éves!!!

Furcsa lenne nyugdíjas korodban egy veled egyidős befőttel szemezni minden nap? Ha ilyenek lennének, akkor nem. Nézd, Marika néni üvegei múzeumba kerültek!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban lesz látható az a három különleges, csatos üvegben eltett körtebefőtt, amelyek a Hódmezővásárhelyi tanyavilágból származnak. A csodaszámba menő üvegeket a tegnapi napon Szonda Lajosné Marika néni ajándékozta a múzeumnak. Édesanyja készítette őket 74 évvel ez előtt, pontosan Marika néni születési évében.

“A három üveg körtebefőttet édesanyám rakta el 1943-ban, és amennyire tudom, sokáig a különleges, egyedi csatos üvegek miatt őrizgette a család” – mondta a vásárhelyi nyugdíjaslakóparkban élő Szonda Lajosné Marika néni. Az adományt Estók János főigazgató vette át, és megjegyezte: ránézésre, az állag alapján még ehetők a befőttek.

Marika néni szerint azért maradhattak meg a szóban forgó befőttek, mert minden évben frisset készítettek, és azt ették. Gazdálkodó családból származó, tanyán élő édesanyja, Kovács Sándorné Hegedűs Mária az ő esküvője alkalmából, 1963-ban fel akarta bontani. De ő fiatal menyasszonyként nem engedte, azt mondta: ha eddig nem nyúltak hozzájuk, most már ne tegyék, őrizzék meg. Elárulta: egyidős kincseivel, vagyis 1943-ban született, és a városban nevelkedett a nagymamánál.

Az ország gyaníthatóan legöregebb befőttjei igazi kuriózumnak számítanak – jegyezte meg Estók János –, a múzeum gazdag kollekciójának ugyanis ezek lesznek az első készételdarabjai.
– Nagy becsben tartjuk majd, ettől a perctől gyűjteményünk teljes értékű tagjai. Befőttből eddig csak konzervek voltak a birtokunkban, de azok jóval fiatalabbak – mondta a főigazgató. Az is kiderült: egyszer, mintegy 25 évvel ezelőtt már szerepeltek kiállításon, a vásárhelyi Szabadság Olvasókörben. Az egyikben levelet, talán babérlevelet véltek tegnap felfedezni, az alapján pedig az is elképzelhető, hogy úgynevezett savanyú befőttekről van szó.
Az adományozásról tudomást szerző lakótársai arra biztatták Marika nénit, legalább az egyik üveg befőttet bontsák fel, és kóstolják meg. Marika néni erre nem volt hajlandó.

…ezek is érdekelhetnek még!

forrás: delmagyar.hu

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!