Elárulom, hogy miért leszek egy hónapig vegán mazochista

Miért bünteti magát valaki azzal, hogy nem eszik húst, tejtermékeket és tojást? Én most ezt fogom tenni, egy hónapig mondok le róluk, azt is elmondom, hogy miért!

Egy dolgot szögezzünk le már az elején: IMÁDOM A HÚST! Kedvenc ételeim a gulyás, a marhasteak, a sült pecsenye, a csirkepaprikás és társaik, de a halételekért is rajongok. Mit nem adnék most egy jó kis sült süllőért vagy pisztrángért! Akkor miért lettem mégis vegán?

Egyrészt, mert szeretem a kihívásokat, másrészt pedig, mert nem értek egyet azzal, amit a vegánok képviselnek. Mi is ennek az étrendnek a lényege:

nem eszünk semmilyen állati eredetű ételt, tehát nemcsak húst, hanem tojást és tejtermékeket sem.

A vegán étrendet éppen ezért tartom túl szigorúnak, hiszen sok megvonással jár. A vegetáriánus étrendben ezzel ellentétben csak a húsról mondanak le, így sokkal elfogadhatóbb számomra. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ahhoz, hogy valakit kritizálni tudjunk, vagy ha véleményt szeretnénk alkotni arról, amit csinál, ahhoz tudnunk kell, milyen is valójában vegánnak lenni. Merthogy ez nem csak egy étrend, hanem egy életmód is, és erre már a kihívás első hetében rájöttem.

Nem minden vegán, ami annak látszik

A projektet június elején indítottam egy vásárlással. Hamar rá kellett jönnöm, hogy a főzéshez használt alapanyagokat nem a szupermarketekben fogom megtalálni. A boltok vegán kínálata elég szegényes még, mondjuk ennek az az oka, hogy hazánkban még nem annyira terjedt el az étrend, mint külföldön.

Tudtátok például, hogy a vegánok nem ehetnek a bolti tésztából? Szinte mindegyik tojásból készül, ami pedig nem, arra is ráírják, hogy tojásszármazékot tartalmazhat.

Minden vásárlásnál át kell nyálazni az összetevők listáját, ha biztosak akarunk lenni abban, hogy az élelmiszer nem tartalmaz tojást és tejszármazékot. De még ilyenkor sem nyugodhatunk meg teljesen. Javarészt ezért én is inkább piacra járok, a boltokban pedig keresem a kifejezetten vegánokra szabott polcokat.

Ez is érdekelhet!

Te hallottál már a "clean eating"-ről?

Persze az sem biztos, hogy minden étel vegán, amire ráírják. A minap például egy étteremben közölték, hogy bár vegán címkét tettek a joghurtos dobozra, de abban tejből készült joghurt van.

Ezeket ettem az első héten

Ha vegán vagy, nincs mese, kénytelen leszel magadnak főzni. Ezt már az első napokban megtanultam. Egyébként is gyakran főzök, de előfordul, hogy otthon felejtem az ebédemet, vagy nincs időm összedobni valamit másnapra. Ilyenkor a munkahelyi menza kizárva, marad az ételrendelős. Kiderült, hogy ott sem túl nagy a kínálat. Szomorú köretek és saláták közül lehet válogatni, vagy marad az indiai étterem. Szigorúan olyan helyről rendeltem, ahol feltüntették az allergének között a tejet és tojást.

Zöldségek kesudiós-kókusztejes mártásban, kurkumával színezett bulgurral

Az életmódváltás arra is jó volt, hogy új ételeket próbáljak ki. Így készült például paprikás krumpli gombával, kókusztejes vöröslencse-krémleves vagy különböző indiai ételek.

Ezeket próbáltam ki az első héten:

A nassolás is nehezen megoldott. A bolti édességekben van tojás vagy tejpor, így nekem maradt a gyümölcs illetve a zöldségchipsek, na meg a kedvencem, a chiapuding:

Mi az, ami a legjobban hiányzik?

Fura, de a kihívás elején azt gondoltam, hogy a hús nagyon hiányzik majd az étrendemből. Általában heti két-három alkalommal eszek húst ebédre, de reggelire és vacsorára is szoktam tonhalkonzervet, szalámit vagy sonkát enni.

Azt kell mondjam, hogy hús és tojás nélkül sem olyan nehéz annyira, mint a sajt és a különböző tejtermékek nélkül. Annyira hiányoznak, hogy már álmodtam is arról, hogy rántott sajtot eszek.

Ha már én nem ehetek sajtos ételeket, egyetek ti:

A kihívás július elején ér véget. Ez alatt az idő alatt még el fogok látogatni vegán helyekre is, megkóstolom az ételeiket. Ahogy eddig is tettem, kipróbálok majd új recepteket, és a tapasztalataimat is megosztom majd veletek. Kíváncsi vagyok, igazak-e a pletykák, hogy a vegán étrend drágább, mintha húson élnénk, valamint változik-e a közérzetem, testem az életmódváltástól. Hamarosan minden kiderül!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek