Dekoratív húsvéti finomságok

Kevés időráfordítással pillanatok alatt húsvéti dekorációt varázsolhatunk a legegyszerűbb kekszből is. Hogy hogyan? Megmutatjuk!

Már most látod, hogy semmi időd nem lesz a Húsvétot megelőző napokban, mivel még ki kell takarítanod a lakást, be kell vásárolnod, és előbb utóbb el kell készítened a finomságokat? Ha az otthonod ünnepivé varázslása már végképp nem fér bele, süss velünk kekszeket húsvéti dekorációval!

Palets bretons - breton vajas keksz recept

Ezek tényleg hamar elkészülnek, és simán előredolgozhatunk, hiszen ha megvagyunk velük, elég, ha beledobáljuk őket egy légmentesen záródó dobozba - így a random betoppanó vendégeknél és locsolóknál sem kell zavarba jönnünk. Emellett ajándéknak sem utolsóak! Sőt, ha nem maradt időnk a tojásfestésre, a locsolók is örülni fognak nekik.

Szuperül dekorálják az asztalt, akár tányéron, akár egy kosárkában tálaljuk őket. Ha mézeskalácshoz hasonló állagú kekszeket készítünk, selyemszalaggal fel is lógathatjuk a sütiket egy barkaágra - ezt egy mutatós vázában az asztal közepére helyezzük, és kész is!

Én Dacota Palets breton vajas kekszével tettem egy próbát. Nagyon tetszett, hogy kevés hozzávalóból, nagyon rövid idő alatt el lehet készíteni. És persze mondanom sem kell, nagyon finom kis házi kekszekről van szó. A recept sós karamella öntetet ír hozzá, de én úgy döntöttem, hogy a létező legegyszerűbb cukormázzal és egy kevés ételszínezékkel fogom feldobni húsvéti kekszemet.

Az első gondolatom az volt, hogy miután kinyújtom a tésztát, majd mézeskalácsformákkal nyuszi alakúra szaggatom, de mivel a recept azt írja, hogy érdemes gyúrás után henger alakúra formázni, és egy időre a mélyhűtőbe tenni, arra gondoltam, minek pepecseljek a szaggatással. Tökéletesen megfelel majd, ha felszeletelem a rudat, és az így kapott kör alakú kekszeket festem majd meg kisnyulakká, amik végül kristálycukorból kapták meg a farkincájukat.

Palets bretons - breton vajas keksz recept

Ételfestékek

Vannak természetes és - valljuk be - , a természetestől igencsak távol álló ételfestékek, melyek lehetnek por, illetve folyékony halmazállapotúak. Én jobban preferálom a folyékonyakat, de ezeknél nagyon kell ügyelnünk az adagolásra! Minden márka másképp színez, volt már, amivel úgy jártam, hogy ahhoz hogy a máz piros legyen, majdnem az egész üvegcsét bele kellett öntenem a felvert 3 tojásfehérjébe. Aztán van olyan is, amiből szinte két csepp képes az egész habot sötétre festeni. Érdemes tehát kísérletezni velük egy kicsit, mielőtt nekikezdünk. Ha valaki inkább a természetes és por állagot kedveli, használhat például céklaport is!

A máz elkészítése

Ami fontos, hogy először keverjük ki a cukormázat. Ehhez tojásfehérjére, egy csipet sóra, és - sajnos - töménytelen mennyiségű porcukorra lesz szükségünk. Bevallom, én nem szoktam méricskélni az alapanyagokat: miután keményre vertem a habot, addig-addig adagolom bele apránként a cukrot, míg egy kissé ragadós, de már nem túl folyékony masszát kapok. Ezután jöhet bele az ételszínező!

A végeredmény nagyon kis kedves lett, igaz, a nem megfelelő szögből nézve kedves kollégáim szerint inkább rozmárra emlékeztetnek…Ti mit gondoltok?

Palets bretons - breton vajas keksz recept

A dekorációt köszönjük aButlers-nek! A helyszínt a ChefParade biztosította.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Így készítsd el otthon a kínai kifőzdék gyöngyszemét, a gong...

Szégyen, nem szégyen, időnként mindannyian betérünk egy-egy ázsiai büfébe, hogy gyors komfortkaja gyanánt vegyünk egy kis adag csirkét rizzsel. Persze mindenkinek más a kedvence: ki a szezámos csirke, ki az édes-savanyú rajongója, vannak tofu- és bambuszrügyfanok, és ott vannak az olyan mindig megbízhatóan egyforma fogások, mint a mogyorós csirke, azaz a gong bao. Na, most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el házilag, autentikus módon!

Rosanics Petra

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?