Csökkentenéd a zsírt a menüdben? 5+1 tipp, hogy váltsd ki a tejfölt joghurttal

A kiegyensúlyozott étrendben sem kell lemondanunk a zsírfogyasztásról. Egy-két egyszerű trükkel azonban egyszerűen csökkenthetjük felesleges zsírbevitelünket. (X)

Vitathatatlan tény, hogy a zsírban gazdag ételeket nagyon lehet szeretni. És itt most nem csak a kakastaréj-szalonnával körített cigánypecsenyére gondolok, hanem akár egy finom, friss vajas kiflire, egy tejföllel gazdagon megkent rakott káposztára, vagy egy tejszínes-sokgyümölcsös desszertre. A zsírtartalom krémesebbé, karakteresebbé teszi ételeinket és kihozza az ételek ízét.

Ugyanakkor azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a fő tápanyagok közül a zsírnak a legmagasabb az energiatartalma, 1 g zsír 9 kcal-t tartalmaz. Tehát, ha minden falatnál arra törekszünk, hogy élvezhessük a krémes ízt, akkor az előbb-utóbb meglátszik majd a derékbőségünkön. De nem kell megijedni, ez nem jelenti azt, hogy ezen túl mindig ott kell hagynunk a kakastaréjt a tányér szélén, vagy, hogy csak vizes jégkrémeket szopogathatunk a nyári kánikulában, és soha többé nem kanalazhatunk egy kanál tejfölt sűrű bablevesünkbe.

Ha az ízélmény elvesztése nélkül szeretnénk megszokott ételeinket megreformálni, akkor pl. érdemes a hasonló típusú termékekből az alacsonyabb zsírtartalmút választani. Ilyen lehet, ha zsírosabb sajtok helyett a frissebb, sovány sajtokat, szalámi helyett a sonkákat, vagy éppen a tejföl helyett a joghurtot választjuk ételeink elkészítésekor, amivel 100 g-nyi mennyiség lecserélése esetén akár 150 kcal-t is megspórolhatunk. Ez utóbbi megoldásra mutatunk most néhány példát!

1. Levesek krémesítése

Egy tál tárkonyos ragu vagy frankfurti leves nem az igazi a tejföl krémessége nélkül, ám érdemes kipróbálni az ízesítést natúr joghurttal is - ugyanolyan finom lesz! Gyakorlatilag minden olyan levesben használhatunk joghurtot az ételkészítés végén vagy tálaláskor a krémesítésre, amelyiknél alapból tejfölt használnánk. Sőt, megkockáztatom, hogy a nyári gyümölcsszezonban a gyümölcslevesek még finomabbak is a pikáns joghurttal.

2. Főzelékek sűrítése

A hagyományos magyar leveseknél, főzelékeknél az egyik leggyakoribb sűrítési módszer a tejfölös habarás. Ezeknél is - beszéljünk akár egy zsenge tök- vagy krumplifőzelékről - nyugodtan helyettesítsük a tejfölt joghurttal, így is egy hagyományosan ízletes, mégis könnyebb végeredményt kapunk.

3. Könnyű salátaöntetek

Szerencsére egyre népszerűbbek a saláták a mindennapokban, különösen így a tavaszi-nyári szezonban. Legyen szó, akár egy friss zöldséges, mediterrán típusú salátáról, akár egy hagyományos tejfölös uborkasalátáról vagy egy majonézes vendégváró salátáról - bármelyiknél használhatunk joghurtot az öntet részeként. A friss zöldséges salátáknál akár az olívaolajas öntetet is kiválthatjuk, a hagyományos, ill. majonézes saláták esetében pedig a tejföl helyett használhatjuk a joghurtot.

4. Szendvicskrémek, könnyű túrós uzsonnák

A fehérjedús reggeli kulcskérdés a kiegyensúlyozott étrendben, és ennek biztosítására az egyik legjobb megoldások a csodásan variálható fűszeres túrókrémek. Ha viszont nem akarunk felesleges kalóriákat fogyasztani, akkor a túrót ne tejföllel, hanem joghurttal keverjük ki - és bátran fűszerezzük kedvenc friss fűszereinkkel: kaporral, petrezselyemzölddel, snidlinggel, bazsalikommal.

A megfelelő fehérjebevitel másik egyszerű lehetőségei a gyümölcsös túrókrémek tízóraira, uzsonnára vagy ebéd utáni desszertként. Hasonlóan a sós krémekhez, ezek is tökéletesen összeállíthatóak joghurttal - és persze sok-sok gyümölccsel.

5. Édes második fogások

Szintén a hagyományos magyar konyha fontos elemei az édes második fogások, mint pl. a stíriai metélt, a vargabéles vagy a túrógombóc. Érdemes ezeket a receptjeinket is újragondolni és tejföl helyett részben vagy teljes mennyiségben joghurtot használni.

+1. Pihe-puha sütemények

Akár a zserbó tésztájába, akár az egyszerű meggyes süti masszájába használunk tejfölt, bátran váltsuk ki ezt is joghurttal. Persze ne csak a tésztán könnyítsünk, a krémekben is használjunk joghurtot!

Nézd meg a DANONE megújult joghurtkínálatát ITT!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!