Bor, Bazilika, bandázás - itt a 4. Junibor!

Immár negyedik alkalommal rendezik meg a fiatal magyar borászok ünnepét a Szent István Bazilika előtt - 4 nap alatt 32 borász több mint 100 borát kóstolhatjuk meg!

A Junibor - Fiatal Borászok Egyesülete azzal a céllal alakult meg, hogy összefogja az egy-két éve borászattal foglalkozó fiatal tehetségeket, teret biztosítson nekik, és egy olyan közösséget hozzon létre, amely a szakmai fejlődésen túl erős háttérbázist is biztosít számukra. A Szent István Bazilika tövében található DiVino volt az első hely, ahol kizárólag ezeknek a fiatal borászoknak a borait kóstolhatta a közönség - ők idén negyedik alkalommal már fesztivált is rendeznek Junibor Borünnep néven.

Az augusztus 25-28. között megrendezésre kerülő fesztivál előtt az új generációs borászok közül Hernyák Tomival, Miklós Csabival, Frittmann Petivel, Gere Andival, Kardos Gáborral és Dúzsi Tomival beszélgettünk arról, hogy mire számíthat az, aki augusztus utolsó hétvégéjén kilátogat a Bazilika elé.

Hernyák Tamás a Hernyák Birtok borásza és egyben a Fiatal Borászok Egyesületének a jelenlegi elnöke szerint két kiemelkedő program lesz a négy napban: az egyik nyilvános, a Kedvencek Kóstolója, ahová a 32 tag egy-egy különleges tétellel készül - ezen a programon belépővel lehet részt venni, és olyan érdekességekbe is belefuthatunk, amiket csak a pincénél, vagy esetleg sehol nem lehet kapni.

A másik esemény zárt körű, viszont legalább annyira fontos: a második alkalommal megrendezésre kerülő Zöldszüret ugyanis egyfajta "előselejtező", és aki itt jól teljesít, az jó esélyekkel indul a decemberi szavazáson, ahol újabb tagokat válogatnak be a Fiatal Borászok Egyesületébe. A Zöldszüretre azokat a borászokat várják 1-2 tétellel, akik legalább két éve benne vannak a szakmában. Mind a hat fiatal borász egyetértett abban, hogy a Zöldszüret egy nagyon jó buli - végre egy esemény, ahol nekik tartanak kóstolót!

Gere Andi hozzáfűzte még, hogy az egyesületbe való bekerüléshez kevés, ha valakinek jó a bora - ez egy egymást támogató, jól működő baráti társaság, ahová egyfajta kémia is szükséges, na meg az, hogy az új tagok könnyen be tudjanak illeszkedni, és elfogadják a társaság alapvető szabályait.A villányi borász egyébként idén egy különlegességgel készül a Junibor Borünnepre: a Kopár-dűlőben termesztett medoc noir-ból a megszokott rozé habzóbor mellett most pár száz palack vörösbor is készült - ezeket csak itt, a Szent István téren lehet majd megkóstolni.

Kardos Gábor a fiatal tehetségeket kutató Zöldszüret mellett arra is kíváncsi, ki lesz idén az év ifjú borásza. Tavaly ezt a címet Sebestyén Csaba kapta. A fiatal borászok közé egyébként 23 és 35 éves kor között lehet bekerülni, de 40 éves korig tiszteletbeli tagok maradhatnak az ifjú titánok - a diszkrimináció persze itt is működik, Miklós Csaba megosztotta velünk ugyanis, hogy a hölgyek örökre 25 évesek maradnak.

A móri borász szerint egyébként a Junibor a szakmai kérdések megvitatására is alkalmas terep akárkinek - bár nyilván több fórumon tartják a kapcsolatot, ők is ritkán tudnak egyszerre mind a 32-en találkozni. Dúzsi Tamás hozzátette még, hogy a fesztivál abban is különbözik a többi borfesztiváltól, hogy nemcsak a borászok, de a fogyasztók is új generációsak - nem feltétlenül életkor, hanem a borhoz való hozzáállás miatt.

Ha kíváncsiak vagytok a hazai borászat legfiatalosabb csapatára, a borászat következő generációjára és a saját boraikra, akkor látogassatok ki a Junibor Borünnepre augusztus 25-28-ig a Szent István Bazilika elé.

A rendezvényről további információkat itt találhattok.

Az esemény Facebook-eventjét pedig itt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?