Belevágnál a 160 g szénhidrátos diétába? Segítünk!

Biztos hallottatok már mindannyian a 160 g szénhidrátos diétáról. Most bemutatjuk az alapokat, a buktatókat és két mintaétrendet.

Az elmúlt 1-2 év egyik legnépszerűbb diétájává vált itthon az ún. 160 g szénhidrátos diéta. A napi szénhidrát korlátozáson alapuló diéta eredetileg cukorbetegek étrendi terápiájának egyik változata volt. A cukorbetegek anyagcserezavarának kezelése mellett jellemzően az étrenddel testsúlycsökkenést is elértek a páciensek, így aztán ez a fajta diéta lassan fogyókúrás étrenddé vált és rendkívül népszerű ma is a fogyni vágyók körében.

Kinek lehet jó?

Ez a kérdés minden fogyókúrás étrend esetében felmerül. A 160 g szénhidrátos diétára is igaz, hogy tartós, igazán eredményes testsúlycsökkentést személyre szabott étrenddel lehet elérni, amelynek egyik, de nem egyetlen (!) paramétere lehet a napi 160 g szénhidrátbevitel. Ugyanakkor jelenlegi egészségi állapotunknak, testsúlyunknak, életmódunknak, egyéb betegségeinknek, nemünknek, fizikai aktivitásunknak függvényében a napi szénhidrátbeviteli mennyiség változhat, lehet akár 180, 200, 220 stb. g/nap is.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

A szénhidrát nem ellenség!

Mielőtt barátaid, közösségi oldalak csoporttagjai vagy könyvek tanácsai alapján belevágnál a diétába, mindenképpen olvasd el korábbi cikkünket a szénhidrátszegény diéták tipikus hibáiról (katt a linkre!). Ezekkel a buktatókkal érdemes tisztában lenni, és a hibákat nem vakon elkövetni.

Ha már tisztába kerültetek a buktatókkal, akkor olvassátok el Szálka Brigitta dietetikus szakértőnk által írt, a diéta alapjait összefoglaló cikkünket: A 160 g szénhidrát diéta alapjai.

Összeállítottunk két, a 160 g szénhidrátos étrendbe beilleszthető mintaétrendet is, amelyekből kb. láthatóak a mennyiségek, az adagnagyságok, a napi étkezési ritmus stb. Nézzétek át őket!

Személyes tapasztalataitokat pedig megoszthatjátok fórumunkon!

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek