7 étel, amit egy valamirevaló séf sose rendelne egy étteremben

Vajon melyek azok a fogások, amiket egy valamirevaló séf sem rendelne magának, ha úgy dönt, vacsorázni indul? Ezek!

Ha az ember éttterembe megy, hajlamos azt hinni, ott tutifixre garantált a jó minőség is - bárcsak így lenne, de naív gondolat. A legtöbb étterem kulisszái mögé nézve valószínűleg durva kihágásokat találnánk, kevés a valóban minőségi hely.

Ezeket ne rendeld a sokat látott séfek szerint:

1. Well-done /jól átsült/ steak

Anthony Bourdarin tapasztalata szerint sok konyhán, ha a szakács talál egy keményebb, szárazabb, nem éppen friss darab steak-et, sokszor a kikukázás helyett inkább eladja well-done steakként!

2. Lazac-sushi

Állítólag ezt is tanácsos elkerülni, ha édesvízi lazaccal készült, mert ez jó melegágya a parazitáknak. Ennek ellentmond, hogy a mostani halfagyasztási eljárásoknak köszönhetően a veszélyes mikroorganizmusok kipusztulnak. De meg is kérdezheted a pincért, hogy friss vagy fagyasztott volt a felhasznált hal, hogy biztosra menj!

3. Vegetáriánus fogások

Egy amerikai séfek által kitöltött anoním kérdőívben 15% gondolta úgy, hogy az éttermek echte vegetáriánus fogásaiban valójában általában nem pontosan az van, amit amit az étlap felsorol - ha a vendég az a tipikus kardoskodó vega, aki percekig sorolja, hogy mit nem eszik, sokszor kap ajándékba az ételébe némi tonhalat vagy akár bacont...Anthony Bourdain szerint is a vegánok és a vegetáriánusok azok, akik a séfeket leginkább fel tudják idegesíteni - ez van.

4. Jég-, fejessaláta

Kevés konyhai dolgozó van, aki ha étterembe megy, jégsalátát rendel, mert tudja, hogy elég nehézkes megtisztítani minden kosztól, földtől, kórokozótól, amik beleülnek a nedves levelekbe. Gondoljunk csak a fogunk alatt sercegő homokra, mikor ecetes salátát rendelünk - nem ritka ügy.

5. Osztriga

Ne rendeljünk oszrigát olyan helyről, ami nem szakosodott tengeri ételekre - igen kényes étel, kizárólag frissen jó, és hamar ételmérgezést okozhat, ha nem megfelelő a frissessége.

6. Profiltól eltérő ételek

Ragaszkodjunk az étterem profiljához, ha rendelünk, azaz

magyaros kockás terítős étteremtől ne rendeljünk olasz négysajtos tésztát, pizzériában steaket, steakházban halat.

Alapszabály ez is.

7. Kenyér

Recept itt!

Ne feltétlen vessük rá magunkat a kenyereskosárra az éttermekben, míg várjuk a kaját - ez a séfek tanácsa. Az ok, hogy állítólag elég sűrűn kerülnek az alul maradó száraz darabok újra és újra más és más kosárba, esetleges újramelegítés után.

Ezeket olvastad már?

A legretróbb magyar reklámok

A reklámok ma már annyira a mindennapjaink részei, hogy sokszor észre sem vesszük őket. A régi reklámoknak sokszor még a szövegére is emlékszünk - nézzük a leghíresebbeket!

Dacota

via brightside

Címlapról ajánljuk

B12-vitamin és folsav – Vitaminok az idegrendszerért!

A B12-vitamin és a folsav hozzájárul a normális pszichológiai funkciókhoz, azaz az olyan kognitív teljesítményekhez, mint a memória, a koncentráció, a tanulás és a problémamegoldás. E vitaminok túl kis mennyiségben való bevitele hosszú távon gyengítheti a kognitív teljesítményt, különösen a memóriát, illetve összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásával is.

Hirdetés

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

További cikkek