8 étel, ami a világ legváratlanabb helyeiről származik

Te tudod honnan származik a sajttorta, a sült krumpli, fánk vagy a croissant? Meg fogsz lepődni, mert nem biztos, hogy abból az országból, amire először gondolnál.

Egy-egy fogásnál nehéz beazonosítani, hogy honnan származik. A kultúrák keveredése, a háborúk, a gyarmatosítások az egyes nemzetek konyháira is hatással volt. Íme néhány étel, amiről azt hitted, hogy tudod, honnan származik:

1. Fánk

Nagyon sok országnak van saját fánkja. Az édesség az Egyesült Államokban a legnépszerűbb. Kevesen tudják azonban, hogy a első fánkokat az ókori Görögországban készítették, és készítik ma is. Ez a görög loukoumades, amit az olimpiai játékokon a győztesek fogyaszthattak jutalomként.

2. Croissant

A croissant a francia gasztronómia egyik jelképe. A péksütemény azonban valójában Ausztriából származik. Franciaországban 1838-ban jelent meg először, amikor megnyitott az első osztrák pékség Párizsban.

Otthon is készíthetitek:

3. Cézár saláta

A cézár saláta a legtöbb étteremben megtalálható, népszerű fogás. A saláta egy olasz-amerikai szakács Caesar Cardini kreációja. Az étel először Mexikóban tett szert hírnévre, majd innen vándorolt az Egyesült Államokba és a világ többi országába.

4. Sült krumpli

Ezt talán többen tudják, mint a Cézár salátát. A sült krumpli őshazája Belgium. Az Egyesült Államokban french (francia) friesnak hívják az ételt, ezért sokan úgy hiszik, hogy Franciaországból származik. Minket, európaiakat azonban nem lehet megtéveszteni.

5. Almás pite

Mindenki ismeri az amerikai pitét. Az egyik legfinomabb desszert ősszel. Az almás pite azonban valójában Angliából származik.

6. Skót tojás

A skót tojás a brit konyha egyik különlegessége, főtt tojás kolbászhúsba töltve. Az étel azonban nem Skóciából, hanem Indiából jött. A gyarmatosítások során a britek a saját konyhájukra, ízvilágukra formálták a Nargisi Kofta nevű húsos ételt, így született meg a skót tojás.

Így készítheted el:

7. Tészta

Ha a tészta, vagy pasta szót halljuk, azonnal Olaszország ugrik be nekünk. Meg fogtok lepődni, a tészta sokkal régebbi étel, Kínából indult. A tészta receptje Marco Polo által került Olaszországba, még valamikor a 14. században. Azóta pedig már ezernyi formáját ismerjük.

8. Sajttorta

A sajttorta receptje több mint kétezer éves. Gondoltad volna? Ez az édesség is az ókori göröghöz köthető. Az olimpikonok rendszeresen fogyasztották, akkoriban sajtból, mézből, lisztből és gabonafélékből készült. A sajtkrémes változat csak később terjedt el.

Kedvenc sajttortáink:

...ezeket láttad már?

Ezeket olvastad már?

via Foodbeast

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

8 szemkápráztató szobanövény, ami hipp-hopp hatalmasra nő

Nem kell profinak lenned a kertészkedésben, és nem kell díjnyertes szobanövény-kollekcióval rendelkezned ahhoz, hogy életben tudd tartani a növényeidet. Szerencsére számos olyan fajta létezik, amely nem igényel szigorú gondozási tervet. Sőt, egy kis odafigyelés is elegendő nekik, hogy hipp-hopp megnőjenek!

Nosalty

Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Nosalty

További cikkek