A 7 legnagyobb krumplipüréBAKI

Szeretitek a krumplit? És a krumplipürét? Volt, aki nemmel válaszolt? Itt van 5 tipp, hogy ne is rontsátok el...

Személy szerint konkrét függőket is ismerek (khm), ő simán ellenne hetekig krumplipürén és tejfölön - tény, a burgonyapürének már a nevétől szánkban érezzük a selymes, lágy és krémes pépet, amiben talán egy-két pici, RUSZTIKUSRA hagyott krumplidarab is éktelenkedik (jól teszi), és persze társul hozzá az a jó masszív tejes-vajas illat is.

EZEK A FŐ PÜRÉBAKIK, most figyelj:

via GIPHY

1. Rossz krumplit veszel

Jó, tudjuk, nálunk még gyerekcipőben jár az effajta krumpliprofizmus, mert örülünk, ha egyfajta van a boltban, illetve nyáron az újkrumpli, de ha teheted, válassz C- típusú, szétfővő, lisztes fajtát, azok a legjobbak püréhez, illetve tésztákhoz is.

Lisztes fajták: Agria, Kuroda, Rioja (Százszorszép), Vénusz Gold, White Lady, stb.

2. Nem sózod meg a főzővizet

A főzéskor a krumpliban levő keményítő elnyeli a vizet és a sót is - így mire elkészül, tökéletesen ízes-sós krumplit kapsz. Ne felejtsd ki tehát az elején a sót!

via GIPHY

3. Forró vízben rakod fel főni

Ha ezt teszed, a külseje idejekorán elkezd szétmállni, míg a belseje kemény marad. Hideg vízben tedd fel a burgonyádat, aztán sózd a vizet, utána forrald fel, majd vedd vissza kislángra, és főzd puhára.

4. Nem szűröd le jól

Ha megfőtt, alaposan csepegtesd le róla a vizet, mert vizes lesz az íze is. Sőt, ha eltökélt vagy, a már leszűrt krumplit át is melegítheted egy serpenyőben, mielőtt összetörnéd, hogy biztosra menj!

Receptajánló:

5. Hideg hozzávalókat használsz

A ízesítéskor a vaj legyen szobahőmérsékletű, a tej, tejszín pedig meleg, így szuperül beszívódik majd minden hozzávaló a krumpliba, és ki sem hűti a pürédet.

6. Túlkevered

Ha túl sokáig kutyulod nagy erőbedobással a pürédet, a keményítőtől teljesen ragacsos-nyúlós lesz, nem finom. Gyorsan, óvatosan, rövid ideig keverd, akkor lesz jó krémes!

7. Nem aznap eszed

A krumplipüré azon kevés dolgok egyike, amelyek azon melegben jók. Na jó, a rántott hús is hasonló, de azt legalább beteheted a sütőbe. A krumpli nem szereti, ha áll. Ameddig tudod, tartsd frissen hőálló tálban lefedve, ha mégis muszáj újramelegíteni, vízfürdő felett a legjobb.

...ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek