5 olcsó náthaűző leves hagymából – a létező legfinomabb variációk

Hagyma: ha nem lenne, ki kellene találni. Méltatlanul csak úgy gondolunk rá, mint az ételek kiegészítőjére, ezért most egy egész cikkel ünnepeljük.  

A hagyma nálunk mindig magától értetődően ül a kis kosárkában a konyhában, bérelt helye van a pult alatt. Ha esetleg elfogy, soha sem értem, hogyhogy nem jutott eszembe pótolni. Szinte mindenbe teszek belőle – a hús alá, a húslevesbe, a krémlevesbe, és persze a tésztaszószba egyaránt.

Most a gyakori megfázások és a hó végi spórolás kapcsán jutott eszembe, mert egy gőzölgő, erős hagymaleves nagyon jól tud esni a gyomornak, rögtön felmelegít, és szinte nem kerül semmibe.

Háromhagymás leves - kattints a képre a receptért!

Ha már hagyma, akkor érdemes végigvenni a változatokat, mert nem csak egy legény van talpon a vidéken! Póréból, fokhagymából, medvehagymából és többféle hagyma ügyes ötvözéséből is kerülhet csodás leves az asztalra. Bizonyítékként erre az alkalomra egy háromhagymás levest készítettem nektek. A cikk első képére kattintva eléritek a receptjét, de most nézzük a egyenként a különböző típusokat.

Julia Child francia hagymalevesének receptjéért kattints a képre

Vöröshagyma

Mi magyarok a húslevesbe általában dobunk egy egész fejet, ragulevesek és gulyásleves alapjának kockára vágjuk. A franciák viszont adnak neki egy lehetőséget, hogy egyénileg is bemutatkozhasson, ezt láthatjátok a fenti receptben. A sajtos krutont le ne hagyjátok a tetejéről!

Egyszerű fokhagymakrémleves - a receptért kattints a képre!

Fokhagyma

Egy könnyű receptet választottam nektek, de ezt még bőven fel lehet javítani. Ha nem kifejezetten az olcsóságra törekszünk, akkor reszelhetünk bele parmezánt vagy tehetünk bele gorgonzolát, de a camembert-rel is nagyon passzolnak egymáshoz.

Póréhagyma krémleves 1. a receptért kattints a képre

Póréhagyma

Ehhez a variációhoz nem kell feltétlenül salottát adni, ahogy a recept írja. Nyugodtan elhagyhatjuk. Az angoloké a legegyszerűbb változat, mely csak egy kevés tejszínnel és/vagy burgonyával készül.

Medvehagyma krémleves 3. - a receptért kattints a képre!

Medvehagyma

Tavasszal ez a legmenőbb fajta. Aki olyan okos volt, és tett el belőle pesto-t, annak nem esik nehezére, hogy akár azonnal reprodukálja. Akinek nincs ilyen kincs a kamrájában, most csak a képét nézegetheti, de a szezonjában havonta többször is elkészítheti ezt a finomságot.A metélőhagymára külön nem térek ki, de ez a legszebb díszítője bármelyik krémlevesnek!

Háromhagymás leves - a receptért kattints a képre!

Vegyes levesek

Nálunk valahogy minden hagymalevest tejszínnel készítenek, pedig azzal eltompítják a zöldség valódi ízét. Igyekeztem nem a háttérbe szorítani a póréújhagymavöröshagyma triumvirátusát. Az itt látható levesem krémszerűségét pár szem burgonya adja. Ha már együtt trónolnak a kosárban, segítsenek egymásnak, nem igaz? A turmixolást csak elnagyoltan végeztem, hogy a megjelenése rusztikus maradjon. Imádok ráharapni az egész darabokra. Ezért került még egy-két karika vajban párolt póréhagyma és az újhagyma legzöldebb részéből pár vékony szelet a tetejére. A hó végére ez egy nagyon klassz leves. Ha megjön a fizetésetek, tehettek pirított bacon- vagy sonkacsíkokat, sőt füstölt lazacot is a tetejére. Aki pedig nem bírja ki a krémes leveseket sajt nélkül, annak valami füstöltet ajánlok hozzá.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek