- A penész megjelenése azt jelenti, hogy az ételünk romlásnak indult, ezért ha meglátjuk, rögtön ki is dobjuk őket.
- A Huffington Post most megjelent összeállítása szerint állítólag van pár olyan élelmiszer, amit minden kockázat nélkül meg lehet menteni az enyészettől.
- Nem minden esetben leszünk rosszul a penésztől, gondoljatok a kéksajtra, a sajttálak ünnepelt sztárjára, tele van penésszel és mégis megesszük. Na, jó ez nemes penész, ami ehető, mondhatnátok, de tényleg van olyan eset, amikor attól a csúnya penésztől, ami az ételünk tetején felbukkan, sem kell tartanunk.
- Egy kanyarintással meg tudunk szabadulni tőle, és az ételünk ép részeit nyugodtan felhasználhatjuk.
Itt a lista – mentsd meg Te is az ételed!
1. Száraz szalámi
Általában a vágott végén bukkan fel a penész, vágd le, és a többi mehet pizzára, szendvicsbe, bárhova. Az ilyen módon tartósított húsoknál, kolbászoknál, szalámiknál előfordul, hogy időről időre picit penészesek lesznek, de ettől tényleg nem kell azonnal megijedni.
2. Kemény sajtok
Nem gyakori, mert imádjuk, de ha véletlenül megmarad egy darab sajt a hűtőben és lesz rajta egy kicsi penészfolt, akkor egy nála nagyobb körben, tehát az ép félből is kivágva kapjuk le a romlott részt, a maradékot pedig megehetjük. Egy dologra figyeljünk oda: a kés csak az ép résszel érintkezzen, ne kenjük át vele a penészt!
3. Roppanós, feszes héjú gyümölcsök
Az almán vagy körtén, de még a puhább barackon megjelenő penészfoltocskákat is kivághatjuk az ép részből kiindulva, a sajthoz hasonlóan - csak ne érintsük és ne keveredjen a még ehető rész vele!
4. Roppanós, feszes héjú zöldségek
Ezek még kevesebb nedvességtartalommal (más néven átvivőbázissal) bírnak, mint az előzőekben említett gyümölcsök, tehát ha megszabadulunk az érintett résztől, a többit felhasználhatjuk - például a répa vagy káposztafélék esetében.
5. Házi lekvár
A nagyi szuper lekvárját is megmenthetjük, ha lekanalazzuk a tetejéről a penészt egy kis ép lekvárral együtt. Aki még így is aggódna, forralja be újra, és csak utána kenje!
Ezeket biztosan ne edd meg, ha penészesek!
A puha gyümölcsök - mint a narancs és a mandarin - nagy nedvességtartalommal rendelkeznek, így sajnos már nem tartoznak a könnyen megmenthető élelmiszerek közé. Ilyenek a szaftos húsos ételek, főtt magok és tészta, puha sajtok, a joghurt, és a tejföl is. Ezeken kívül a pékárut se próbáld megmenteni, a tárolózsákban, papírban könnyen elszaporodik a penész, amit még nem is láthatsz, de ha beleszagolsz, már érzed.
Plusz, ha valamiben nem vagy biztos, hogy még fogyasztható vagy sem, és nincs senki, aki a segítségedre lenne a dolog eldöntésében, akkor ne kockáztass, inkább mondj le róla - dobd ki vagy komposztáld, nehogy rosszul legyél tőle, vagy ételmérgezést kapj!
Ezeket olvastad már?
10 meglepő háztartási praktika
Azt gondoljátok, nincs már olyan háztartási praktika, mely újat mutathat? Tévedés, megint előkerült 10! Reméljük, hasznotokra válnak.
Brecz JuditA só, a legősibb tartósítószer
Régóta használják, de vajon hogyan működik? Tudj meg mindent a legősibb tartósítószerről, a sóról!
Coook7 tuti tipp tejtermékekhez
Szinte mindenki kiöntené az odakozmált tejet, igaz? Ne tegyétek! Van egy ízjavító módszerünk hozzá - ezt és más tejtermékekkel kapcsolatos trükköket mutatunk Nektek!
NosaltyEhhez a konyhához 50 éve nem nyúlt senki!
Ne egy szellemjárta kísértetház konyhájára gondolj, hanem egy takaros, század közepi fészekre, ahol akár egy '50-es évekbeli amerikai család sitcom-ja is játszódhatna.
Hering András