300 ezer forintért mérik a szamársajt kilóját!

Meglepően borsos áron, kilónként ezer euróért (több mint 300 ezer forintért) árulja szamársajtját egy szerbiai termelő.

A zasavicai szamártelep munkatársai szerint sajtot főleg külföldiek vásárolnak, szamártejet azonban sokan, mert számos egészségügyi probléma orvosolható vele.

Az újvidéki nemzetközi mezőgazdasági vásáron is meglepetést keltett, hogy az egyik helyi termelő kilogrammonkénti ezer eurós áron tudta értékesíteni készítményét. Az eladók szerint nem túlzás ez az ár, egy kilogramm szamársajthoz ugyanis 25 liter tejre van szükség, egy szamárkanca azonban naponta csupán két deciliter tejet ad. A termelő híre Szerbián kívülre is eljutott.

A Zasavicai Nemzeti Park a Duna és a Száva folyó között, Szávaszentdemeter (Sremska Mitrovica) mellett terül el mintegy kétezer hektáron. Az itt található telepen 110 szamarat tartanak. Emellett azonban megtalálható itt a szürke marha, a mangalicasertés és a különböző baromfifélék is.

A telepen fejt szamártejből különböző szappanokat és krémeket, valamint sajtot készítenek, a szamarak húsából pedig kolbászt.

A szamártejnek számos egészségmegőrző hatása van, állítólag fogyaszt, csökkenti a vér zsírtartalmát, gyógyítja a különböző bőrproblémákat, erősíti az immunrendszert és a légúti betegségekre is jó. Emellett anyatej helyett is adható, összetétel szempontjából ugyanis az összes állat teje közül ez hasonlít a legjobban az anyatejhez.

Egy liter szamártej itt 5 ezer dinárba (13 ezer forintba) kerül és az interneten is megrendelhető – mondták az eladók. Azoknak sem kell azonban aggódniuk, akiknek nincs ezer eurójuk arra, hogy egy kilogramm szamársajtot vásároljanak, a tejtermék 50 grammos kiszerelésben is kapható, ezért "mindössze" 6 ezer dinárt (mintegy 15 ezer forint) kell fizetni.

Olvastad már?

Így néz ki a világ első Hello Kitty-étterme!

(via MTI)

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek