17 dolog, amit jó ha tudsz a cukorról

Adatok és érdekességek a világ legnépszerűbb édesítőszeréről, a cukorról - Napóleontól Mary Poppinson át, az általa kiváltott nem kívánatos következményekig.

Barna cukor

Sokan élnek még mindig abban a hitben, hogy a barna cukor egészségesebb a fehér cukornál. Pedig a sima barna cukor csupán egy "koszos" cukor, ami a színét egy kis melasztól kapja.

Brown Sugar

A Brown Sugar a nyitó dal a Rolling Stones 1971-ben megjelent kilencedik albumán, a Sticky Fingers-ön. Mick Jagger és Keith Richards írta, a szövegében a "brown sugar" pedig valójában a heroinra utal.

Cukornád

A cukornád egy trópusi növény, ami a pázsitfűfélék családjába tartozik. Általában vagy kipréselik belőle a levét, vagy a cukortermelésben használják fel.

Cukorbetegség

A diabetes mellitus (magyarul 'mézédes átfolyás') vagy röviden diabétesz egy anyagcsere-betegség csoport, mely közös nevezője a tartósan instabil vércukorszint jelenléte.

Elhízás

A túlzott cukorfogyasztás az egyik fő oka a fiatalkori elhízásnak.

Élesztő

Az erjesztést előidéző gombák a cukrot szén-dioxiddá és etanollá alakítják.

Finomítás

A 18. század végén egy német kémikus, Franz Karl Achard fedezte fel a cukor finomításának folyamatát, melynek következményeként 1802-ben létrehozta a világ első répacukor-feldolgozó gyárát.

Fruktóz

A fruktóz a cukor azon fajtája, amelyet a legtöbb gyümölcsben illetve a mézben is megtalálhatunk. A legédesebb típus a különböző cukrok között, a szervezetünk pedig könnyen glükózzá tudja alakítani.

Indiai szubkontinens

Az indiai szubkontinensen ősidők óta termelnek cukrot. Használatának első írásos említése az indiai irodalomban időszámításunk előtt 400-ból való.

Méz

Eltekintve a cukortól a világon a legszélesebb körben használt édesítőszer a méz.

Nagy Sándor

Időszámításunk előtt 325-ben Nagy Sándor - aki sosem látott még cukrot korábban -, kijelentette, hogy a keleti világban létezik egy olyan méz, aminek a készítéséhez nem kellenek méhek.

Mary Poppins

A Disney birodalom egyik legismertebb szerzeménye a Mary Poppinsból jól ismert dal, mely szerint egy kis kanál cukorral lemegy az orvosság, Robert B. Sherman és Richard M. Sherman alkotása.

Napóleon

Napóleon ösztönözte a cukorrépa-termesztést birodalma egész területén. Nagyon szerette, legfőképpen energiát adó tulajdonsága miatt.

Rágógumi

Mielőtt feltalálták a mesterséges édesítőszereket, minden rágógumi tartalmazott cukrot. Az első rágógumi receptet William Semple regisztrálta a szabadalmi hivatalban 1869-ben. Az egyik legfontosabb összetevője szintén a cukor volt.

Sugar Ray

Ray Leonard egy nagyon híres, ma már visszavonult amerikai profi boxoló, aki a "Sugar" becenevet magának választotta ringbeli karrierjéhez. A Sport Illustrated 1981-ben az év sportolójának , a Ring magazin pedig az Év harcosának választotta 1979-ben és 1981-ben is.

Szacharóz

A szacharóz egy diszacharid, olyan cukor, amit Európában általában cukorrépából, a világ többi részén pedig cukornádból nyernek ki.

Xilitol

Nálunk leginkább nyírfacukor néven ismert cukoralkohol, amit édesítésre használunk. A nevével ellentétben nemcsak nyírfából, hanem eperből, málnából, sőt búzából és kukoricaszárból is előállítható. Az előbbi kettő azonban nagyon költséges, így érthető módon inkább az utóbbi kettőt alkalmazzák.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

9 ázsiai leves, amit ha megkóstolsz, szerelmes leszel

Temérdek rizs- vagy üvegtészta esetleg udon- vagy göndör búzatészta, megannyi különleges fűszer, a magyar konyha számára szokatlan feltét és ízvilág. Az ázsiai levesek annyira finomak és addiktívak, hogy nem csoda, hogy jó ideje megőrül értük a világ!

Nosalty

További cikkek