13 kajababona szerte a világból

Te sem örülsz, ha kiömlik a só? És te is eszel lencsét újévkor, hátha sok pénzed lesz jövőre? Vagy abszolút nem hiszel ezekben?

Vannak babonák, melyektől, annak ellenére, hogy legtöbbünk hülyeségnek tartja őket, mégis inkább félünk, és megfőzzük azt a lencsét, nehogy már ezen múljon. Most különféle ételekkel kapcsolatos ősrégi babonákat hoztunk nektek - úgy fest, naivitásból és képzeletből a világ semelyik pontján nincs hiány. Mindenesetre érdekesek.

Tojás

A tojás ősidők óta a születés, az élet szimbóluma, nem csoda, hogy számos mítosz és babona főszereplője. Az egyik szerint, ha feltörünk egy tojást, a két csúcsát és be kell törnünk, mert ha egyben hagyjuk, egy boszorkány elhajózik a tojáshéjon, és hatalmas tengeri vihart kavar.Egyes helyeken a földművesek tojáshéjat ásnak a termőföldbe, így remélve a következő aratás sikerét.Ha pedig két sárgáját találunk a tojásban, ikreink születnek.

Rizs

Köztudott, ha máshonnan nem, az amerikai limonádé filmekből, hogy a boldog, templomból éppen gondtalanul kifutó friss házasokra az esküvőn nyers rizst szokás dobálni, méghozzá azért, mert gazdagságot és jólétet hoz.

Evőpálcika + rizs

Kínában és Japánban neveletlenségnek – és a halál előszelének - tartják, ha valaki a rizsbe függőlegesen szúrja bele az evőpálcikát.

Kés

Ez nálunk is ismert, pont nemrég hallottam a kollegáimtól is a karácsonyiajándék-szezonban: senkinek nem illik kést ajándékozni, mert az a köztünk levő köteléket is elvághatja. Na de mi van, ha szerelmünk szíve vágya egy szuper séfkés? A lecke fel van adva.

Lukas kenyér

Amennyiben a kenyér közepén szeleteléskor légbuborékot találunk, a babona szerint ez a koporsó szimbóluma, és hamarosan meghal valaki az ismerőseink közül. Csak óvatosan, pékek!

Fokhagyma

Egy görög babona szerint, ha valaki csúnyán néz ránk, apró balszerencse ér majd minket. Ezt elkerülhetjük, ha tartunk magunknál egy gerezd fokhagymát. A másik, és erről biztos mindenki hallott, hogy kiváló ördögűző, ha a nyakunkba akasztunk egy koszorúnyi fokhagymát. (Nem árt, ha van nálunk egy kereszt is.)

Szőlő

Dél-Amerikában újévkor az a szokás, hogy meg kell enni 12 szem szőlőt, mely a jövő év 12 hónapját szimbolizálja – amelyik szem édes, az a hónap szuper lesz, amelyik savanyú, az a hónap sajnos kellemetlenséget tartogat számunkra.

Olvastad már?

Amerika kedvenc kocsmainak kajája

Tészta

Kínában úgy tartják, balszerencsét hoz, ha a hosszú (általában rizs- vagy üvegtésztát) főzés előtt kettétörjük, mert akkor életünk is megrövidül. Szépen egyben kell megfőzni majd felszippantani a tésztánkat, mint a spagettit az olaszok, és akkor hosszú életút vár ránk.

Tea

Ez is egy régi babona lehet, mert manapság eléggé értelmetlennek tűnik - egy időben úgy vélték, balszerencsét hoz, ha ugyanabból a teáskannából két embernek töltenek teát, nem csak egynek. Ha pedig teafőzéskor nem tették fel a kanna fedelét, egy idegen látogatására lehetett számítani.

Banán

A halászok közt terjed egy anekdota, miszerint egyikük annak idején hajózás közben megevett egy banánt, és olyan rosszul lett, hogy azóta banánt halászhajóra vinni szigorúan tilos és rossz ómen.

Szerencsecsont

Ezt is főleg amerikai filmekből ismerhetjük, pedig már az ókori rómaiak is gyakorolták: a szerencsecsont a szárnyasok nyaka és szegye között helyezkedik el, egy kétágú vékonyabb csontocska, amit két ember fog és húz kétfelé, miközben mindkettő kíván valamit. Akinél a hosszabb csont marad, annak a kívánsága válik valóra. A törés előtt alaposan ki kell szárítani!!

Végül a kiömlött só babonája: bevallom, én ezt a Dumb és Dumber c. Jim Carrey filmből ismerem, de ott is ugyanígy mondták - ha kiömlik a só, veszekedés, balszerencse elé nézünk, ezért ilyenkor a jobb kezünkkel hátra kell szórni belőle a bal vállunk felett. Így semmissé tehetjük az előbbi rossz szerencsét.

Olvastad már?

18+1 weboldal, amire ne kattints, ha éhes vagy!

(via thekitchn)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?